latinica  ћирилица
16/11/2017 |  12:25 ⇒ 13:00 | Аутор: РТРС

Нови Град: Произвођачима корнишона Нијемци понудили нови уговор (ВИДЕО)

Већ трећу годину на подручју Новог Града пољопривредни произвођачи баве се узгојем корнишона. Ове године 60 произвођача било је укључено у овај процес. Једна њемачка фирма већ је произвођачима понудила уговор за наредну годину.
Корнишони - Фото: РТРС
КорнишониФото: РТРС

Велинка Славуљ из Рудица три године укључена је у производњу корнишона. Уз савјете стручњака остварује добре приносе. Ове године са пола дунума испоручила је више од пет тона краставаца.

- Планирамо даље ширење производње. Јако смо задовољни приносом ове године - каже она.

Дражен Шевић из Рудица такође је био укључен у ову производњу. Међутим, уговор највјероватније неће потписати јер је у међувремену добио запослење.

- Задовољни смо оствареним приходом, али ћу морати одустати због посла - каже Шевић.

Успјешни резултати и квалитет који су понудили произвођачи довољан је разлог за наставак сарадње са постојећим, али и новим произвођачима. Почело је потписивање уговора.

- Већ првог дана је била велика заинтересованост, потписана су 23 уговора - каже Сандра Јешић, самостални стручни сарадник у Одјељењу за пољопривреду општине Нови Град.

Ове године на подручју Новог Града корнишони су били засађени на површини од четири хектара. Оно што је најбитније за произвођаче јесте да је цјелокупна производња откупљена, а њима исплаћена накнада.