latinica  ћирилица
16/11/2017 |  11:30 ⇒ 11:30 | Аутор: РТРС

Изложба Музеја савремене умјетности Српске од сутра у Новом Саду

Изложба "Простор, облик, додир", пројекат Музеја савремене умјетности Републике Српске, биће отворена сутра у Галерији Матице српске у Новом Саду.
Изложба "Простор, облик, додир" - Фото: РТРС
Изложба "Простор, облик, додир"Фото: РТРС

Ријеч је о специјализованој изложби за слијепе и слабовиде особе. Изложба обухвата графике, слике, цртеже и скулптуре из колекције Музеја савремене умјетности Републике Српске и посвећена је умјетничкој групи "Простор - Облик" која је седамдесетих година 20. вијека вијека увела апстракцију у умјетност у БиХ.

Изложба је први пут представљена у Музеју савремене умјетности Републике Српске поводом обиљежавања 40 година од оснивања групе "Простор - Облик" и тада је реализована уз стручну помоћ и подршку Тифлолошког музеја у Загребу.

Гостовањем изложбе у Новом Саду наставља се успјешна сарадња Музеја савремене умјетности Српске са партнерским институцијама у региону као што је Галерија Матице Српске и тежња ка међуинституционалном и међусекторском повезивању и креирању мреже музеја чији је основни циљда се путем специјално осмишљених програма и савремене музеолошке презентације допринесе интегрисању слијепих и слабовидих особа у културни живот средине. Ова сарадња пружила је основу и за заједничко осмишљавање пројекта и аплицирање у оквиру програма Креативна Европа.

Изложба ће бити отворена до 18. фебруара 2018. године, саопштено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске.