latinica  ћирилица
16/11/2017 |  08:46 | Аутор: РТРС

Шта некима стварно смета кад једу хљеб?

Према резултатима нове студије испада да би особе које сматрају да су осјетљиве на глутен могле бити осјетљиве на фруктане који се такође налазе у пшеници.
Хљеб - Фото: илустрација
ХљебФото: илустрација

Сматрало се да је око 13 одсто људи колико осјећа надутост након уноса хљеба и тјестенине, осјетљиво на глутен. Међутим, само један одсто популације има дијагностиковану целијакију.

Међутим, научници из Осла и Монаш универзитета у Аустралији у часопису "Гастроентерологија" објавили су рад према ком је кривац за њихове симптоме заправо фруктан из пшенице.

Ови молекули фруктозе налазе се у још неким намирницама попут ражи, јечма и артичока.

Истраживање је обухватило 59 особа које немају целијакију, али које осјећају непријатност након уноса намирница које природно садрже глутен. Они су добили задатак да једу посебне штапиће. Један дио њих је садржао глутен, други фруктане, а трећи ни глутен нити фруктане. Испитаници су подијељени у три групе и свака особа је јела по један штапић свакодневно током седам дана, а затим би паузирала једну недјељу, прије него што би поновила експеримент, само с другом врстом штапића.

Резултати су показали да су штапићи с фруктанима изазвали надутост за 15 одсто више у односу на контролну групу и симптоме гастроинтестиналних тегоба за 13 одсто више. Глутенски штапићи код испитаника нису изазвале разлику у односу на контролну групу.

Из наведеног се може закључити да би глутен као главни кривац за надутост и пробавне тегобе могао подијелити "оптуженичку клупу" с фруктанима.

Извор: Б92