latinica  ћирилица
15/11/2017 |  19:04 | Аутор: РТРС

Ђокић: Изјава Бакира Изетбеговића штетна по односе у региону

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић сматра да је изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да се нада да ће БиХ признати самопроглашено Косово забрињавајућа и штетна по укупне односе у региону, посебно између БиХ и Србије.
Петар Ђокић - Фото: РТРС
Петар ЂокићФото: РТРС

Ђокић је оцијенио да таква изјава нарушава однос двије земље, посебно у вријеме када је Србија постала лидер у региону када је ријеч о активностима које доприносе стабилизацији.

Он је истакао да изјава Изетбеговића осликава његову политику која се односи на концепт потпуне унитаризације БиХ и потчињавања Републике Српске тој идеји, па чак ако треба да се самосталност Српске "гуши" ратом.

"Он се јасно опредијелио да је спреман и да ратује уколико би Република Српска и даље инсистирала на потпуној примјени Дејтонског мировног споразума и да има оно што су јој као овлаштења и позиција обезбијеђени кроз тај споразум", рекао је Ђокић Срни.

Он је констатовао да је, уколико се жели градити трајно мир и стабилност, крајње вријеме да грађани у БиХ одбаце такву политику Изетбеговића који је деструктиван за политичке односе у БиХ.

Ђокић је додао да је изјава Изетбеговића у Српској увела додатну дозу немира и подсјетила да сви морају бити крајње опрезни у политичком дјеловању и да нико не смије допустити да о судбини Српске одлучује Изетбеговић и њему слични.

Лидер СП је истакао да је ова изјава била добар повод да опозиција у Српској, а која је власт на нивоу БиХ, промијени свој став несарадње са институцијама Српске и да прхвати позив на састанак са владајућом коалицијом.

"Још једном су показали колико су искључиви и колико је штетно такво дјеловање одбацивањем институција Српске", рекао је Ђокић.

Он сматра да је такав састанак неопходан јер се само тако може изградити минимум заједничких ставова.

Ђокић је поручио да нико нема право да буде толико искључив због неког политичког утиска о некоме и некој политици и да је потребно заједничко дјеловање.

Он је констатовао да је значајно што су представници опозиције упозорили заједничке институције у БиХ да не могу дјеловати без Српске, али да то није довољно, већ да треба да сарађују и спроводе ставове институција Српске.

"Очекујемо да буду лојални Републици Српској, а не да ту лојалност више показују Изетбеговићу и неким иностраним факторима", закључио је Ђокић.

Извор: Срна