latinica  ћирилица
15/11/2017 |  18:57 ⇒ 20:18 | Аутор: РТРС

ВСТС предложио корекције закључака о ратној прошлости судија и тужилаца (ВИДЕО)

Високи судски и тужилачки савјет одбацио је као неоснован приговор застаре у дисциплинском предмету Горана Салиховића. Овим је Салиховић и званично смијењен са функције главног тужиоца БиХ, а остаје тужилац Тужилаштва БиХ.
ВСТС - Фото: РТРС
ВСТСФото: РТРС

Истовремено, у складу са стандардима и препорукама Европске комисије, предсједник Савјета Милан Тегелтија члановима ВСТС-а предложио је кориговане закључаке у вези с провјером ратне прошлости судија и тужилаца. Није ријеч о новим приједлозима нити о суштинским промјенама, већ о козметичким, којима се отклањају недоумице и спречавају злоупотребе закључака, усвојених крајем октобра. О коригованом материјалу чланови ВСТС-а требало би да се изјасне на сутрашњем наставку дводневне сједнице.

Ниједна Одлука домаћих званичника, у скорије вријеме, није изазвала такву "буру", као октобарска реакција ВСТС-а на Информацију Републичког центра за истраживање рата и ратних злочина, којом је отворена пандорина кутија нечасне ратне улоге још актуелних дјелиоца правде у БиХ. Истине ради МУП Српске, Центар, свједоци, жртве рата или њихове породице и раније су указивале на, по "злу запамћене" дјелиоце. Извјештаје о њиховим не/дјелима, достављали и Тужилаштву БиХ, истом које је своју “авлију” заобилазило, а по туђим трагало. Четврт вијека скривале су судијско-тужилачке тоге властиту “живописну ратну биографију и јавности нудиле филтрирану. А онда је Савјет, реагујући на доказима поткријепљену Информацију Центра, изгласао закључке. И уздрмао међународне и домаће "реформисте" правосуђа. Еснафску заједницу располутио. Једни су закључке одобравали, други их најжешће критиковали! И различито “тумачили” исти текст. Због тога је каже, предсједник ВСТС-а корекције и предложио. 

"Мислим да су закључци добри. С овим корекцијама које су техничког карактера избјећићемо сва могућа злонамјерна погрешна тумачења или неке недоумице које могу да створе су код људи који их читају. Једноставно ћемо их појаснити", истакао је Тегелтија.

Од пет првобитно усвојених закључака, два су већ, без корекције реализована. Информација Републичког центра са пратећом документацијом и доказима достављена је на поступање, Канцеларији дисциплинског тужиоца и Тужилаштву БиХ. Провјере навода из Информације, већ су или би требало да буду у најскорије вријеме покренуте за 15 бх. судија и тужилаца са списка. И за све остале носиоце правосудних функција, од тужилаштава и судова у БиХ биће затражени подаци о истрагама или оптужењима у кривичном поступку. Овај закључак предложену корекцију трпи само у дијелу прецизне идентификације законског основа и јасно назначене адресе – на коју ће тражени подаци бити достављани. А адреса је Канцеларија дисциплинског тужиоца. У четвртом закључку, којим се од свих надлежних судова у БиХ траже подаци о правоснажно ослобођеним лицима, односно осуђеним за ратне злочине, умјесто првобитно усвојене детаљне класификације која је подразумиејвала и националност лица, предложена је евиденција према јединственим табелама које ће сачинити Кабинет Предсједништва ВСТС-а. Петим закључком, који је и подигао највише буре, тражене су измјене Закона на основу којих би, како су то појединци погрешно тумачили, ВСТС без спроведеног било каквог поступка могао да разријеши судије и тужиоце "фризиране" ратне прошлости. Предложено кориговано, рјешење подијељено је на два сегмента.

"На начин да тај корективни механизам унаприједимо кроз унапријеђење дисциплинског поступка и дисциплинске одговорности носилаца правосудних функција значи судија и тужилаца, а у сарадњи са ЕУ", додао је Тегелтија. 

Корективним приједлогом Европској комисији понуђена је улога вербалног помагача у успостављању адекватног механизма за провјеру ратне прошлости носилаца правосудних функција. И без обзира на корекције, пети закључак, поново је као и на октобарској сједници имао највише противника.

"За тачку пету нећу гласати. Сматрам да је треба ставити ван снаге, јер она крши основна људска права и као таква и ревидирана по мени не може опстати", нагласила је потпредсједник ВСТС-а БиХ Ружица Јукић.

За првобитне закључке ВСТС-а гласало је седам од 15 чланова, шест је било против, један суздржан. Данашња расправа осликавала је октобарску сједницу. Да ли ће ревидирани закључци добити подршку, или ће на снази остати првобитно усвојени, биће јасно сутра. Како год, не треба заборавити да носиоци правосудних фанкција, не смију бити амнестирани од одговорности за властиту ратну прошлост. Напротив, умјесто досадашње недодирљивости, требало би да буду морална вертикала