latinica  ћирилица
15/11/2017 |  14:24 | Аутор: РТРС

"Заветници": Србија нема разлог да срља у коначне историјске споразуме са Приштином

Србија нема разлог да срља у коначне историјске споразуме са нелегитимним властима у Приштини, јер се међународне геополитичке прилике мијењају, а преговоре о Космету треба вратити у УН, поручили су данас представници Српског сабора "Заветници".
Београд, "Заветници" - Фото: СРНА
Београд, "Заветници"Фото: СРНА

Члан Предсједништва Заветника Милица Ђурђевић истакла је да није тачно да свјетске прилике не иду у корист Србије и указала да су САД и остали покровитељи сецесије Косова свјесни да је тај пројекат озбиљно начет, стежу обруч и врше притисак на Србију не би ли је приморали да призна самопроглашено Косово.

"Отуда и преманентни притисци, отуда и поруке Бакира Изетбеговића и Сарајева. Не говори Бакир у име Сарајева, Бакир говори у име Вашингтона. То су методе стезања обруча око Србије", рекла је Ђурђевићева.

Она је указала да нема разлога да Србија, која је 1999. године у веома деликатним условима на међународној сцени, "готово без игде икога издејствовала Резолуцију 1244", сада пристане на притиске када "има савезнике и у Русији који принципијелније бране територијални интегритет Србије пред УН".

"Ако данас имамо такву подршку Русије и Кине и чињеницу да наши пријатељи и савезници постају свјетски економски и војни лидери, због чега би Србија дозвољавала да једна америчка администрација трећег ранга долази да донесе ултиматуме и од Србије тражи да да што није дала ниједна држава", упитала је Ђурђевићева.

"Заветници" су данас представили прву спрску темељну свеобухватну платформу о Косову и Метохији која, како су истакли, нуди конкретна рјешења за кризу на Косову и Метохији и обнову суверенитета Србије у својој јужној покрајини.

Ђурђевићева је навела да платформа садржи анализу досадашњих потеза, даје приједлог краткорочних, средњорочних и дугорочних мјера и предвиђа реафирмацију Резолуције 1244 Савјета безбједности УН као темељ даљих преговора Србије, "која треба да исцрпи све правне и политичке механизме, како не би била сносила терет за прекид Бриселских преговора".

Платформа предвиђа, између осталог, и усвајање Националне стратегије за Косово и Метохију у Скупштини Србије, редефинисање односа са ЕУ и јачање сарадње са свим државама које нису признале самопроглашену независност Косова.

Ђурђевићева је поручила да Србија данас нема ниједан разлог за коначан договор са самопроглашеним Косовом јер би тиме признала сецесију Косова.

"Спремни да стратегијом и конкретним решењима и јавним и онима која то нису помогнемо држави и покренемо свеобухватни рад на обнови суверенитета Србије на Косову и Метохији", поручила је Ђурђевићева.

Извор: СРНА