latinica  ћирилица
15/11/2017 |  12:17 ⇒ 12:18 | Аутор: РТРС

Лавров: Хистеричне оптужбе о мијешању Москве у каталонску кризу

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је данас да су оптужбе да се Москва мијешала у кризу у вези са шпанским регионом Каталонијом хистеричне.
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Илья Питалев) -
Сергеј Лавров (фото: © Sputnik/ Илья Питалев)

"Навикнути смо на чињеницу да неки од наших западних партнера немају ништа паметније него да оптужују руске медије за мијешање у послове других држава и проглашавају их за стране агенте", рекао је Лавров.

Он је додао да су те оптужбе из главних градова западних земаља, од Мадрида до Лондона, можда посљедица "мноштва неријешених унутрашњих проблема", пренио је "Спутњик".

"Можда се таква снажна хистерија подстиче како би се скренула пажња својих гласача са неспособности да се ријеше домаћа питања", рекао је шеф руске дипломатије.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је да "ни шпанске власти, ни НАТО нити дневни листови нису показали нити један иоле вриједан аргумент о поузданости тих оптужби".

Шпански министар спољних послова Алфонсо Дастис раније је рекао да постоје докази о наводним покушајима "руских мрежа или хакера" да дестабилизују ситуацију у Шпанији и ЕУ.

Министар одбране Марија Долорес де Коспедал касније је изјавила да Мадрид не посједује никакве информације о могућем мијешању руских власти у ситуацију у Каталонији.

Извор: СРНА