latinica  ћирилица
15/11/2017 |  12:04 | Аутор: РТРС

Савчић: Недопустиво ускраћивање љекарске помоћи генералу Младићу

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је Срни да је недопустиво ускраћивање љекарске помоћи генералу Ратку Младићу или било ком другом притворенику у Хашком трибуналу из било ког разлога, те оцијенио да из тога произилази да је очигледна намјера Трибунала да што прије изрекне пресуду генералу.
Миломир Савчић у Зворнику - Фото: РТРС
Миломир Савчић у ЗворникуФото: РТРС

"Ако се Трибуналу жури са изрицањем пресуде онда објективно можемо сумњати да ту нису чиста посла и да се пресуда не заснива на материјалним доказима и чињеницама, већ да је одлука о пресуди давно доносена и сада треба само да буде званично саопштена", рекао је Савчић.

Он наглашава да се у овом случају поставља питање љекарске етике у Хашком трибуналу, због чега би љекарске коморе Републике Српске и Србије требало да "дигну свој глас".

Коментаришући раније наводе одбране генерала Младића о постојању документације која има ослобађајуће елементе, Савчић каже да је тачно да таква документација постоји, али да је увијек био компликован пут да одбрана поднесе захтјев да дође до тих докумената.

Он је рекао и да никада није санкционисано Тужилаштво Хашког трибунала у предмету првог предсједника Републике Српске Радована Караџића због неблаговременог објављивања потенцијално ослобађајућих докумената.

"То је потпуно неразумљиво, јер се са правом поставља питање каква је то правда и правна логика у Хашком трибуналу. Требало је да омогуће да се на једнак начин сучели оптужба и одбрана у предмету генерала Младића и Радована Караџића", закључује Савчић.

Свим притвореницима у Схевенингену забрањене су посјете њихових љекара док Хашки трибунал не изрекне пресуду генералу Ратку Младићу 22. новембра и шесторици Хрвата из БиХ 29. новембра.

Ову одлуку донио је Секретаријат Хашког трибунала, на захтјев притворских љекара. Послије овога, без већ одобрених прегледа српских љекара до децембра су остали тешко болесни генерал Ратко Младић и Стојан Жупљанин.

Извор: Срна