latinica  ћирилица
14/11/2017 |  19:19 ⇒ 15/11/2017 | 10:49 | Аутор: РТРС

Изјава о признању Косова уздрмала односе Србије и БиХ; Вучић најавио: Биће посљедица! (ВИДЕО)

Због изјаве Бакира Изетбеговића о признавању независности самопроглашеног Косова, за четвртак је сазвана сједница Савјета за националну безбједност Србије. Српски предсједник Александар Вучић каже да ће Изетбеговићева изјава имати далекосежне посљедице на регион. И док су односи двије земље уздрмани, чланови Предсједништва БиХ прихватили су данас Вучићев позив, да посјете Србију 6. и 7. децембра.
Реаговања - Фото: РТРС
РеаговањаФото: РТРС

Какав ће бити српски одговор на провокације Бакира Изетбеговића, предсједник Србије није открио данас, каже да је потребно пустити неколико дана да се главе охладе, али је навео да је Српска страна случајно дала такву изјаву, цијели свијет би нам, каже, пао на главу.

"Шта би било да сам изговорио да Република Српска треба да буде независна? Отерали би ме у Хаг у року од 15 дана", рекао је Александар Вучић.

Оно што је сигурно, је да ствари, након интервјуа, више неће бити исте. Вучић наводи да је са сарадницима анализирао изјаве цијелу ноћ. Интервју компликује многе ствари у региону и имаће, каже, далекосежне посљедице.

"Много се тога промијенило тим интервјуом, и није само прича о томе да се Изетбеговић нада признању Косова и да је то требало да се учини, и није само то да се територијални интегритет БиХ брани ратом, а да Србија треба да, уз шољицу кафе и ратлук, испоручи, дијелове своје територије. Дакле, ријеч је и о другим дијеловима наше територије гдје се неко мијеша у наше унутрашње односе. Данас нећу одговорити шта ће бити српски одговор јер желим да прође неколико дана", изјавио је Вучић.

"Изетбеговићева изјава је опасна првокација", рекао је бивши амбасадор САД у Београду, Вилијам Монтгомери. Регион има историју нестабилности, а Србија је посљедњих неколико година фактор стабилности и међународна заједница мора, истакао је, снажно реаговати. Изетбеговић је, најављујући признање Косова, најавио и скору централизацију БиХ, јер је само на тај начин то могуће извести, наводе аналитичари. Уз то је дирнуо и територијални интегритет Србије, спомињући Санџак.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић рекао је да је овом изјавом Изетбеговић превршио мјеру. 

"Овим је заиста изреволтирао Србију која ће сада озбиљније почети да дјелује против њега. Он је ионако истрошен политичар у БиХ и ако више не буде руке из Београда која га одржава као некакав фактор регионалне сарадње, Изетбеговић ће потпуно потонути", рекао је Анђелковић.

Из Изетбеговићебог кабинета покушали су да ублаже ствари, наводећи да је на питање: "да ли БиХ треба признати Косово?", агенција Танјуг прекројила одговор из “надам се да да” у само "да", и да иза тога стоји намјера да се произведе криза између БиХ и Србије.

Танјуг је одговорио да је скратио одговор, али je вјерно пренио његово политичко мишљење, јер је Изетбеговић у продужетку додао и "да је то требало још раније бити учињено".