latinica  ћирилица
14/11/2017 |  17:02 ⇒ 17:11 | Аутор: РТРС

"Отац и син" у оквиру манифестације "Ноћ театра" у Бањалуци

Европска ноћ театра традиционално и ове године у Босни и Херцеговини биће одржана у трећу суботу новембра, односно ову која је пред нама, а уз Босанско народно позориште из Зенице, које је организатор манифестације за БиХ, окупиће 24 учесника из 13 градова, са 34 програма.
"Отац и син" у оквиру манифестације "Ноћ театра" у Бањалуци (Фото: Јелена Ђурђевић) -
"Отац и син" у оквиру манифестације "Ноћ театра" у Бањалуци (Фото: Јелена Ђурђевић)

Најављујући овај догађај од значаја за промоцију позоришне умјетности на територији Старог континента, Мерима Хандановић, координаторка Ноћи театра за БиХ, јуче је у Народном позоришту Републике Српске (НП РС) у Бањалуци казала да је прва Ноћ театра одржана 2008. године, да би се у БиХ почела одржавати свега двије године касније.

"Ове године се можемо похвалити да у оквиру бх. Ноћи театра имамо већи и разноврснији одзив. Циљ је да у ноћи посвећеној театру отворимо и неке просторе који нису за шире народне масе тако што ћемо уприличити и обиласке сценских простора, гардероба, шминкераја и неких мјеста у којима настају саме представе", казала је Хандановићева. Навела је и то да Ноћ театра сваке године донесе понеку иновацију у самом програму, јер је манифестација отвореног карактера без званичне селекције.

"Сви који желе да се пријаве имају могућност да изаберу програм и да га притом изведу, тако да је, осим БНП, сваки учесник координатор Ноћи театра", истакла је Хандановићева.

Њен колега Денис Крџалић, извршни продуцент Ноћи театра за БиХ, нагласио је да се ове године Ноћ театра обиљежава у Бањалуци, Тузли, Сарајеву, Сребренику, Травнику, Какњу, Зеници, Мостару, Лакташима, Приједору, Брчком и Коњицу.

Такође, Крџалић је додао да у Ноћи театра учествује седам професионалних театарских кућа, аматерска позоришта, центри за културу, невладине организације, школе, установе за предшколски одгој и образовање, факултети и академије те фестивали. Програмски садржај обухвата 16 представа, шест радионица за дјецу и одрасле, пет онлајн документарних изложби, фото-снимања, слушање радијских драма, пројекције филмова, пригодан музички и концертни програм.

Александар Матрак, продуцент НП РС, најавио је извођење представе Небојше Ромчевића у режији Николе Пејаковића "Отац и син (Дечја посла)", која ће бити одиграна у суботу с почетком у 20 часова на великој сцени НП РС. Што се тиче Бањалуке, осим националног театра Републике Српске у Ноћи театра учешће ће узети и Невид театар. Дејан Андрић из овог позоришта, који већ осам година учествује у манифестацији, најавио је два програма у самој Ноћи театра.

Први програм је "Арт поезија 6: Буковски - 33 у комаду", која ће имати само једно извођење у кафе-бару "Еклектик" с почетком у 20.13, док ће на истом мјесту сат и по касније Невид театар одржати џез вече с Албертом Савићем.

Извор: Независне новине