latinica  ћирилица
14/11/2017 |  16:55 ⇒ 15/11/2017 | 09:10 | Аутор: РТРС

Русија на Савјету безбједности: Пропада пројект Косово

Савјет безбједности Уједињених нација разматра извјештај шефа УН - а о стању на Косову и Метохији.
Савјет безбједности - Фото: Getty Images
Савјет безбједностиФото: Getty Images

Антонио Гутерес је, у извјештају који је унапријед подијељен амбасадорима држава чланица, упозорио косовске политичаре на уздржаност у изјавама о новом суду за ратне злочине које су током рата починили припадници такозване ОВК.

Руски и кинески амбасадор на сједници СБ УН били су за задржавање мисије Унимка, док су представници Француске, Велике Британије и САД били за укидање. Амбасадор Русије при УН, Василиј Небензја, рекао је дијалог између Београд и Приштине у застоју и упозорио да догађаји на Косову пријете да уруше цијели систем регионалне стабилности, јер пројекат Република Косова очигледно пропада.

Истовремено је указао на питање формирања  такозване војске Косова што је, нагласио је, у супротности са Резолуцијом 1244, према којој је КФОР једина оружана снага на Косову. Руски амбасадор указао на проблем исламског радикализма и тероризама у јужној српској Покрајини.

Кина поштује територијални интегритет и суверенитет Србије и разумије њену забринутост по питању Косова, рекао је представник ове земље при УН и нагласио да је за Пекинг резолуција 1244 правна основа за рјешавање тог питања.

Министар спољних послова, Ивица Дачић, који заступа интересе Србије, у свом обраћању, позвао је Савјет безбједности УН и Приштину да се, заједно са Београдом, фокусирају на заједничко постизање трајног и одрживог рјешења за Косово и Метохију, као и на формирање заједнице српских општина. 

Констатовао је да и данас, послије готово четири и по године, нема напретка у спровођењу обавеза преузетих у вези са успостављањем ЗСО као кључног дијела Првог споразума о нормализацији односа, те да то, на изненађење Београда, није ни поменуто у извјештају о раду Унмика. Што се тиче Специјалног суда за злочине ОВК на Косову и Метохији, истакао је да Србија очекује да ће се, без даљег одлагања, против свих осумњичених лица за злочине почињене према Србима и другим неалбанцима на Косову и Метохији, покренути и водити кредибилни судски поступци.

Нагласио је да Србија сматра да сваки покушај унилатералног рјешавања било ког питања у односима Београда и Приштине неприхватљив, те да може негативно утицати на напредак у спровођењу обавеза преузетих у дијалогу. Подсјетио је на противљење Београда, као и противљење међународне заједнице, настојањима да се формира "војска Косова", те упозорио да овакви једнострани потези Приштине носе са собом опасан потенцијал за дестабилизацију безбједносне ситуације у региону и угрожавање процеса нормализације односа Београда и Приштине.

Он је изразио противљење Србије настојањима да се промијени дугогодишњи модалитет информисања Савјета безбједности УН о Косову, те указао и на настојања Приштине да афирмише једнострано проглашену независност Косова кроз покушаје остваривања чланства у међународним организацијама, чиме се политизује њихов рад.

Указао је да Приштина и даље крши одредбе Споразума о званичним посјетама будући да су, без ваљаног разлога, биле забрањене посјете појединих српских министара, као и да се расељеним лицима без основа за улазак у Покрајину траже додатни лични подаци и непризнавање пасоша које издаје Министарство унутрашњих послова Србије. Поновио је да Србија већ десет година константно указује на опасност једностраних потеза и упозорава да признање Косова може отворити "Пандорину кутију" за многе друге сепаратистичке и сецесионистичке покрете у свијету.

Посебно се захвалио државама које нису признале једнострано проглашену независност Косова на њиховој принципијелној позицији, поштовању резолуције 1244 и Повеље УН-а.

Извор: РТС, СРНА