latinica  ћирилица
14/11/2017 |  13:33 ⇒ 13:47 | Аутор: РТРС

Прихваћени принципи измјена закона о платама у институцијама БиХ

Чланови Комисије за финансије и буџет Представничког дома парламента БиХ прихватили су данас принципе Приједлога закона о измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

Комисија је закључила да на сутрашњој сједници Представничког дома предложи да се овај приједлог разматра и у другом читању.

Измјенама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ жели се обезбиједити да право на полицијски додатак који имају полицијски службеници Граничне полиције БиХ и Агенције за истраге и заштиту БиХ добију и полицијски службеници запослени у Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ.

Након расправе, нису прихваћени принципи Приједлога закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ.

Измјенама Приједлога закона о допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ уводе се врсте накнада за судије, тужиоце и одређене категорије стручног особља у правосудним институцијама БиХ, као и накнаде за одвојени живот и накнаде трошкова смјештаја у току рада, те накнаде за превоз с циљем стимулисања кандидата за правосудне позиције да аплицирају на позиције ван мјеста њиховог пребивалишта.

Уставни суд БиХ у својим пресудама указао је раније да запослени у правосудним институцијама немају истовјетне накнаде као изабрани званичници, државни службеници, намјештеници и остали запослени у законодавној и извршној власти на нивоу БиХ.

Разматрајући Приједлог закона о измјенама Закона о акцизама у БиХ, чији су предлагачи посланици Независног блока Салко Соколовић, Сенад Шепић и Садик Ахметовић, Комисија је закључила да, прије изјашњавања, приједлог овог закона упути Управном одбору Управе за индиректно опорезивање БиХ и Савјету министара како би дали мишљење.

Предлагачи овим приједлогом желе да покрену нови инвестициони циклус у изградњи ауто-путева у БиХ и да обезбиједе деблокаду средстава међународних финансијских институција.

Овим приједлогом закона предвиђено је увођење додатне путарине за изградњу ауто-путева у износу од 0,10 КМ по литру горива, док би се са друге стране смањила акциза на гориво за исти износ, па новац више не би као до сада ишао у буџете, него би био пласиран у инвестиције.

Чланови комисије примили су на знање извјештај о извршеним реструктурисањима расхода институција БиХ унутар буџетских расхода за првих шест мјесеци ове године и информацију Министарства безбједности БиХ о предузетим активностима на реализацији препорука из извјештаја ревизије учинка "Активност институција БиХ за спровођење заштите и спасавања у природној или другој несрећи".

Извор: СРНА