latinica  ћирилица
14/11/2017 |  11:28 ⇒ 11:32 | Аутор: РТРС

Сарадња НСРС и Скупштине АП Војводине

Генерални секретар Народне скупштине Републике Српске Марко Аћић и генерални секретар Скупштине АП Војводине Никола Бањац данас су у Новом Саду потписали Меморандум о сарадњи Службе скупштине АП Војводине и Службе Народне скупштине Републике Српске у циљу успостављања ефикасне администрације и фреквентне размјене искустава, унапређења јавности и ефикасности и тежње за испуњавањем стандарда рада и вриједности Европске уније.
Аћић и Бањац потписали Меморандум о сарадњи - Фото: РТРС
Аћић и Бањац потписали Меморандум о сарадњиФото: РТРС

Кључни циљеви који се желе остварити Меморандумом су размјена материјала, анализа добре праксе и искустава из дјелокруга рада Службе АП Војводине и Службе Народне скупштине Републике Српске, креирање информативних, едукативних и других публикација, учешће у заједничким пројектима, стручним расправама и едукацијама запослених у обје службе и друга питања и интереси у складу са Меморандумом, саопштено је из НСРС.

Меморандумом се дефинише да ће се генерални секретари двије скупштине састајати најмање два пута годишње, наизмјенично у Новом Саду и Бањалуци, у циљу сталног унапређења међурегионалне сарадње, те да ће координисати и усаглашавати ставове у свим ситуацијама у којима је то могуће, а у циљу што вишег степена сарадње два параламента.

Аћић је изразио задовољство потписивањем заједничког текста Меморандума који ће унаприједити сарадњу два парламента.

Он је рекао да је меморандум потписан на иницијативу Бањца, а у складу са Споразумом о специјалним и паралелним везама између Републике Србије и Републике Српске.

Договорено је да службе два парламента заједно аплицирају према фондовима Европске уније и да ураде публикацију о спровођењу Споразума о специјалним и паралелним везама.

- Формираћемо заједничко тијело како би службе увели у систем е-парламента, што ће побољшати ефикасност и смањити трошкове - истакао је Аћић.

Бањац је рекао да ће Меморандум да унаприједи рад парламентарних служби.

- Заједно ћемо корачати према европским институцијама, а овај меморандум гарантује бржи европски пут - рекао је он.

Меморандум предвиђа да генерални секретари Народне скупштине Републике Српске и Скупштине АП Војводина сваке године, најкасније до 15. фебруара, доносе "План заједничког рада" који би требало да садржи техничке детаље и временске оквире конкретних потеза, попут реализације студијских посјета, стручних боравака, размјене материјала, заједничких конференција, округлих столова, панел дискусија међу запосленим и радно ангажованим лицима у службама оба парламента.

У Меморандуму се наводи да ће двије службе сарађивати у складу са Уставом Републике Српске, Уставом БиХ и Уставом Републике Србије, Законом о потврђивању споразума о успостављању специјалних паралелних односа између Републике Србије и Републике Српске, Статутом АП Војводина, Пословником о раду Скупштине АП Војводина и Пословником Народне скупштине Републике Српске, саопштено је из НСРС.