latinica  ћирилица
14/11/2017 |  10:28 | Аутор: РТРС

Матис: УН овластиле америчко присуство у Сирији

Амерички министар одбране Џејмс Матис рекао је да су УН одобриле присуство САД у Сирији и да је стога Вашингтон ангажован у борби против терориста "Исламске државе".

Он је рекао да ће америчка војска остати у Сирији док се ситуација не ријеши женевским процесом под покровитељством УН.

"Знате, УН су рекле да ми можемо да идемо против 'Исламске државе'", рекао је Матис новинарима, одговарајући на питање о правним основама за америчко присуство у Сирији, преноси "Спутњик".

Матис је истакао значај мировног процеса у Женеви који је одржан под покровитељством УН тако да пораз терориста "не значи да ми само одемо и пустимо да се јављају нове 'исламске државе'", рекао је он.

Америчко присуство у Сирији критиковао је Дамаск, који је нагласио да ће се свака страна војна операција у земљи без одобрења сиријске Владе сматрати нелегалном инвазијом. Русија је почела операције против "Исламске државе" у Сирији на захтјев Владе у Дамаску.

Америчка администрација тек треба да добије одобрење Конгреса за војне операције у иностранству, али то се правило стално крши. Сталне борбе против терориста у Ираку, Сирији, Јемену и Либији објашњавају се чињеницом да је Конгрес одобрио Пентагону да се бори против "Ал каиде" у Авганистану након напада 11. септембра 2001. године.

Извор: СРНА