latinica  ћирилица
13/11/2017 |  19:25 ⇒ 22:58 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Буџет ће омогућити несметано функционисање институција (ВИДЕО)

Буџет за наредну годину требао би, прије свега, да обезбиједи несметан рад републичких институција, изјавио је министар финансија Зоран Телтија у нашој емисији Специјал. Многи, каже Тегелтија, тврде да је овако конципиран буџет потрошачки а не развојни, што није тачно. "Многа средства биће издвојена за развој здравства, образовања и осталих сегмената друштва, а покушавамо да уведемо и нове начине финансирања", каже Тегелтија.
Зоран Тегелтија - Фото: РТРС
Зоран ТегелтијаФото: РТРС

Српска би наредне године врло лако могла да оствари суфицит од 127 милиона марака, и то показују сви макроекономски показатељи, поручио је ресорни министар Зоран Тегелтија у нашој емисији Специјал. Буџетом за наредну годину, каже Тегелтија, биће омогућене значајне инвестиције и несметано сервисирање обавеза које Српска има по основу дуга, за шта је предвиђено око 755 милиона марака.

Укупни предвиђени приходи буџета у 2018. износе двије милијарде 682,5 милиона марака, што је за 91,4 милион више у односу на ову годину. Предвиђено је чак 124,7 милиона више пореских прихода у односу на 2017-у. Пад се очекује у наплати непореских прихода, за 33,3 милиона марака. Буџетом су планиране и двије новине. Обезбјеђивање средстава за лијечење дјеце у иностранству, али и накнада за незапослене породиље од 405 марака.

Програмом економских реформи, планиран је и раст БДП-а за 3,7 одсто. Укупан јавни дуг за наредну годину предвиђен је у износу од 4 милијарде 327 милиона марака, што је око 42 одсто БДП-а.

Погледајте комплетан снимак ТВ емисије Специјал: