latinica  ћирилица
13/11/2017 |  16:28 ⇒ 21:16 | Аутор: РТРС

Након Изетбеговићевих изјава о признању Косова бурна реаговања у Србији

Сједница Савјета за националну безбједност Србије поводом изјаве бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да је БиХ већ требало да призна самопроглашено Косово и да планира да то учини биће одржана у четвртак, 16. новембра, сазнаје РТС. Сједница Савјета заказана је за 12 часова.
Застава Србије (фото:crveneberetke.com) -
Застава Србије (фото:crveneberetke.com)

Реагујући на данашњу изјаву бошњачког члана Предсједништва БиХ, Бакира Изетбеговића, да ће БиХ признати самопроглашено Косово, министар унутрашњих послова Србије Небојша Стефановић  најавио је хитну сједницу националног Савјета за безбједност.

Стефановић је оцијенио да овакве изјаве нису добре за ситуацију у региону. Рекао је да очекује да ће, због најаве Бакира Изетбеговића да ће БиХ признати независност самопроглашеног Косова, предсједник Србије Александар Вучић сазвати сједницу Савјета у наредних 48 сати. На састанку ће се, истакао је Стефановић, размотрити наредни кораци Србије и однос према таквом потезу Изетбеговића.

Стефановић, који је и секретар Савјета за националну безбједност, нагласио је да би волио да се ради о лошој интерпретацији Изетбеговићеве изјаве. Истакао је и да, уколико је ова изјава добро пренесена, она представља један од најтежих удараца који Србији може да нанесе једна сусједна земља с обзиром да такво понашање не може бити ни добронамјерно ни позитивно у односима Србије и БиХ.

"Не знам да ли Изетбеговић разумије колико компликује и усложњава ситуацију у региону. Не само односе између двије земље, већ и између два народа. Поготово послије свих позитивних сигнала које су предсједник и Влада Србије пружили у БиХ, послије свих позитивних ствари које смо учинили у међусобној сарадњи", закључио је Стефановић.

Ђурић: Изјава Изетбеговића је скандалозна

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић рекао је да је изјава Бакира Изетбеговића скандалозна и шокантна и додао та та изјава из корјена мијења односе,

"Сасвим сигурно да ово неће остати без одговора. То значи да БиХ напушта принцип поштовања територијалног идентитета и суверенитета не само у случају Србије, посто не можете у случају Србије примењивати једне аршине, а на друге државе, па и на властиту, друге аршине", рекао је Ђурић за Пинк.

Вулин: Изетбеговић човјек опасних намјера

Министар одбране Србије Александар Вулин изјавио је да члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић зна да неће доћи до тога да БиХ призна самопроглашено Косово јер за то неће бити подршке Срба и да својом изјавом пријети да озбиљно дестабилизује БиХ, али и цијели регион.

Вулин је оцијенио да је Изетбеговић човјек опасних намјера које би морале да забрину и међународну заједницу бар колико брину сусједе БиХ.

"Његова изјава је још опаснија јер она говори да је Изетбеговић спреман да повлачи потезе који не могу да имају резултат и никакву корист за грађане БиХ, али могу да изазову озбиљне политичке сукобе, па и блокаду функционисања те земље", рекао је Вулин у писаној изјави за медије.

Изјава бошњачког члана Предсједништва БиХ Бакира Изетбеговића да ће БиХ признати нелегалну косовску државност је више удар на БиХ него на Србију, јер је то директно призивање подривања уставног поретка БиХ, рекао је политички аналитичар из Београда Драгомир Анђелковић.
 
Он је указао да је за такву одлуку у БиХ потребан консензус сва три народа, односно њихових легитимних представника, "па је отуда јасно да је то немогуће, јер би српски народ блокирао ту врсту одлуке".

Изетбеговић је за "Дојче веле" рекао да је БиХ већ требало да призна Косово и да планира да то учини.

Извор: Агенције