latinica  ћирилица
13/11/2017 |  15:35 ⇒ 17:25 | Аутор: РТРС

Једина фабрика радијатора у Српској и ФБиХ поново у погону (ВИДЕО)

Након десетогодишње паузе једина фабрика радијатора у Српској и ФБиХ - "Термал" Лопаре, која је након неуспјеле приватизације завршила у стечају, поново је у погону.
Фабрика Термал - Фото: РТРС
Фабрика ТермалФото: РТРС

Нови власник од априла производи котлове за пелет и цистерне за уље и гориво , а у току су и завршне припреме за производњу радијатора. Посао је за сада добило 72 радника.

Оживјели су погони лопарског ''Термала'' , коме је због нагомиланих дуговања и дугогодишњег стечаја пријетило да заврши у старом гвожђу. Бившим радницима, који су прије 35 година почели радни вијек у овој фабрици, омогућено је да остваре право на пензију,а младима да одмах по завршетку школе добију посао .

У ''Термалу'' су од априла запослена 72 радника, већином са подручја Лопара, а у наредних пола године планирано је да буде упослено од 160 до 180 радника.

Саниран је дио погона, старог 40 година, а милион марака нови власник из Калесије уложиће у оспособљавање линије за производњу радијатора.

У овој фабрици биће још радних мјеста, јер се граде двије нове хале за производњу пелета која је планирана од идуће сезоне.

У посљедњих годину дана у реалном сектору у Лопарама обезбијеђено је 140 нових радних мјеста.