latinica  ћирилица
13/11/2017 |  14:46 | Аутор: РТРС

Европска унија ствара војску у оквиру НАТО?

Више од 20 земаља чланица Европске уније потписало је кључни споразум за јачање сарадње у области одбране, који између осталог предвиђа већа издвајања за војну опрему.
Еулекс - Фото: ТАНЈУГ
ЕулексФото: ТАНЈУГ

Министри одбране 23 земље су у Бриселу послали Савјету ЕУ "заједничко обавјештење" о програму сталне структурне сарадњи у одбрани (ПЕСЦО). Савјет би до краја године требало да донесе одлуку о званичном покретању тог програма који има за циљ да појача безбједност чланица и побољша координацију у развоју нове војне опреме. Споразум предвиђа да земље обезбједе "значајну подршку" у људству, опреми, обуци и инфраструктури за војне мисије Уније.

Висока представница за спољну политику и безбједности, Федерика Могерини, изјавила је да су земље потписнице већ послале више од 50 заједничких пројеката у областима одбрамбених способности и војних операција.

ПЕСЦО, за који су се највише залагали Њемачка и Француска, имаће годишњи буџет од 5,5 милијарди евра. Потписнице се, такође, обавезују на "редовно повећање буџета за одбрану", као и издвајање 20 одсто одбрамбених трошкова за набавку опреме и два одсто за истраживање и технологију. Присталице споразума оцењују да ће ова организација бити допуна НАТО-у, који ће и даље имати примарну улогу у одбрани Европе.

Извор: Б92