X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
13/11/2017 |  13:17 ⇒ 16:41 | Аутор: РТРС

Одгођен почетак главног рочишта у случају "Јукићева-Мектић"

Почетак главног рочишта по тужби потпредсједника Високог судског и тужилачког савјета БиХ Ружице Јукић против министра безбједности БиХ Драгана Мектића због клевете и повреде угледа и части, које је било заказано за сутра, одгођено је због смртног случаја у породици поступајућег судије, рекла је Срни портпарол суда Слађана Радовић.
Мектић - Јукићева - Фото: РТРС
Мектић - ЈукићеваФото: РТРС

Суд ће накнадно објавити нови термин почетка овог поступка.

На припремном рочишту 7. септембра, којем Јукићева није присуствовала, њен опуномоћеник Јелица Вуковић представила је суду предложени доказни материјал.

Вуковићева је предложила преглед снимка емисије "Поштено" Федералне телевизије, емитоване 6. марта, као и читање чланака са портала "Ослобођења" од 9. марта и 29. априла.

Предожено је и читање чланака објављених на порталу "Дневно.ба" од 30. априла, као и чланака објављених истог дана на порталима "БН телевизије" и "Слободне Босне".

Вуковићева је предложила и читање више реаговања објављених на друштвеним мрежама, те саслушање свједока о околностима тврдње о рођачким везама Јукићеве и вршиоца дужности главног тужиоца БиХ Гордане Тадић.

Мектић је након рочишта рекао новинарима да није схватио шта му се ставља на терет.

"Ријеч је о ономе што сам износио у емисији `Поштено` у којој сам говорио о нераду Тужилаштва и ВСТС-а и дао своје мишљење о функционисању правосудног система у БиХ, са посебним акцентом на Тужилаштво БиХ", навео је Мектић.

Он је истакао да се Јукићев опуномоћеник некоректно понашао у суду јер је "на дрзак и безобзиран начин рекао да је он својим изјавама `усијао атмосферу`, што је доживио као увреду".

"Уопште не могу да схватим шта ми се ставља на терет, осим што је послије подношења тужбе покупила још неке моје изјаве од прошлог мјесеца које се односе на пратњу која је Јукићевој била додијељена један дан, те теретила неке људе који су нешто коментарисали на друштвеним мрежама, а што нема везе са тужбом", додао је Мектић.

Он каже да није активан на друштвеним мрежама, те да му није јасно што смета ако грађани дају свој суд о носиоцу било које функције у БиХ, па и о њему лично.

"Зашто се мени ставља на терет оно што су износили појединци на друштвеним мрежама? Ја сам једино рекао да сам задовољан што се нису оглашавали само припадници једног народа, него сва три, што ми изузетно импонује", истакао је Мектић.

Он је нагласио да претпоставља да су се тужилац и њен опуномоћеник, након што су увидјели да тужба није аргументована, да се не заснива на доказима и да нема повреде части и угледа, фокусирали на нешто што се дешавало на друштвеним мрежама и конференцијама за новинаре.

Извор: СРНА