latinica  ћирилица
13/11/2017 |  12:03 ⇒ 14:13 | Аутор: РТРС

Добој- проблеми мјесних заједница (ВИДЕО)

Мјесне заједнице на подручју Добоја имају бројне проблеме, а рјешавање ограничава статус који тренутно имају.
Добој - Фото: РТРС
ДобојФото: РТРС

Без жиро рачуна и без новца за финансирање препуштене су, кажу, саме себи и на пројекте које град одлучи да им финансира.

У градској управи кажу да се у мјесне заједнице улаже сходно новцу у буџету, али да то зависи и од њихове иницијативе.

Проблеми и потребе бројни, а руке везане, жале се представници мјесних заједница.

У Тисовцу прижељкују да им се асфалтира макадамски пут, у Макљеновцу школски полигон, али новца у градском буџету за то нема а сами не могу да га обезбиједе.

- Немамо статус правног лица, немамо ништа, идемо од врата до врата, нико нам ништа не даје, каже Миленко Порубовић из МЗ Тисовац.

- Причао сам о полигону који је при школи Доситеј Обрадовић и који у 20 година није имао никакву обнову сем наших личних интервенција на одржавању, истиче Миралем Кукић из МЗ Макљеновац.

Пара има за пројекте, али и мјесне заједнице морају бити конкретне у својим захтјевима, поручују из градских финансија.

-  Наравно, први иницијатори су представници МЗ који одређују приоритете и предлажу оно што је неопходно као приоритетно ставити у тај план и програм, наглашава Мирослав Гаврић, начелник Одјељења финансија.

Свако удружење које има рачун има већи значај од МЗ, жале се из савјета мјесних заједница.

Такав статус угрожава њихово функционисање.

Санел Мујић из Горњег Придјела наводи да је тажио да се уведе једна одређена, стопа, да ли на годишњем нивоу, и да се даје одређена свота мјесним заједницама.

- Ми сами то не можемо обезбиједити јер врло је тешко извући из џепа од пензионера који добија 160 марака.  Значи морамо тражити неку помоћ даље, каже Новак Јањић, МЗ Грапса Доња.

Нацрт буџета града Добоја за наредну годину премашује 37 милиона. За финансирање пројеката МЗ ставка је већа за 13 одсто, али у МЗ кажу да је премало с обзиром на потребе.