latinica  ћирилица
13/11/2017 |  10:35 ⇒ 19:32 | Аутор: РТРС

Тегелтија: Под истрагом ратна прошлост судија и тужилаца

Предсједник Високог судског и тужилачког савјета БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да је Канцеларија дисциплинског тужиоца почела провјере ратне прошлости судија и тужилаца и да од темпа прикупљања података у надлежним тужилаштвима зависи колико ће та процедура трајати.
Милан Тегелтија   (Фото:vecernji.ba) -
Милан Тегелтија (Фото:vecernji.ba)

Тегелтија каже да је први од четири закључка ВСТС већ извршен.

"То је информација Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих Републике Српске, која је достављена Канцеларији дисциплинског тужиоца. Из Канцеларије су послали одговор Републичком центру да су запримили информацију и сада раде у оквиру својих надлежности", рекао је Тегелтија.

Он је навео да су закључци које је донио ВСТС, посебно прва четири која се односе на прикљупљање информација, јасни.

"У овој фази, на основу та четири закључка, покушава се доћи до правих информација надлежних институција о томе да ли постоје кривични предмети против одређених судија и тужилаца за кривична дјела ратних злочина", истиче Тегелтија.

Он је нагласио да у овој фази провјере ратне прошлости судија и тужилаца не може говорити конкретније, док се не прикупе подаци из свих тужилаштава у БиХ.

Теглетија је навео да није ријеч о кривици судија и тужилаца, већ о утврђивању понашања која су неспојива за дужност судија и тужилаца.

Он сматра да нема основа за тврдњу судије Суда БиХ Бранка Перића да 20 година након рата није могуће створити правни основ за преиспитивање нечије прошлости ради кажњавања.

"И послије Другог свјетског рата људи су након 40 година били оптуживани за ратне злочине", напомиње Тегелтија и додаје да је "сулуд став" да је након више од 20 година нешто немогуће истражити и утврдити.

Извор: СРНА