latinica  ћирилица
12/11/2017 |  21:16 ⇒ 21:35 | Аутор: РТРС

Приказан документарни филм "Како смо матирали жуту даму"

У братуначком Дому културе вечерас је премијерно приказан документарни филм под називом "Како смо матирали жуту даму" чији је аутор доктор Нада Васић, начелник Одјељења кардилогије у Институту за плућне болести и туберкулозу у Београду, која је поријеклом из овог мјеста.
Братунац - Тихомир Станић и Нада Васић - Фото: СРНА
Братунац - Тихомир Станић и Нада ВасићФото: СРНА

У филму се говори о односу и емпатији медицинског особља према дјеци која су лијечена од туберкулозе, али и о начинима, унапређењу лијечења, те болести и развоју Института за плућне болести и туберкулозу у Београду.

Приказана је паралела како се са развојем лијечења ове болести развијао технички и кадровски оснаживао Институт, а тиме је долазило до ефикаснијег лијечења, вакцинисања дјеце и одраслих што је доводило до смањења броја обољелих који је сведен на минимум захваљујући побољшању услова живота и хигијене, али и унапређења здравствене заштите.

Институт се развијао и јачао, а туберкулоза или "сушица", односно такозвана жута дама, је све успјешније лијечена и превентивно је спречавано њено ширење и настанак.

Филм садржи неколико веома емотивних прича и свједочења о лијечењу обољеле дјеце, великом проценту смртности од ове болести након Другог свјетског рата и организовању наставе за обољелу дјецу у овој здравственој установи да дјеца не губе године у школи, јер је лијечење трајало понекад и до три године.

Васићева је доктор медицине која је одрасла у Братунцу, гдје је започела и љекарску каријеру, а од 1993. године је начелник Одјељења кардилогије у Институту за плућне болести и туберкулозу у Београду.

Добитник је више домаћих и међународних признања за област медицине, а аматерски се бави фотографијом и ово је њен први ауторски документарни филм.

"Жељела сам да се овај мој првијенац премијерно прикаже у мом Братунцу и то у сали гдје сам прије 55 година као основац први пут наступила као глумац на једној школској приредби", изјавила је Васићева.

Она је истакла да је као медицински радник и заљубљеник у умјетност жељела и направила документарни филм о нечему што више не постоји, а то је породични однос медицинског особља и пацијената какав је био у домовима здравља и на београдском Институту за плућне болести и туберкулозу гдје су дјеца била дуго на лијечењу и медицинско особље су доживљавала као родитеље, а и здравствени радници су гајили емпатије и понеки су се посебно везивали за поједину обољелу дјецу и поклањали им посебну бригу.

Након премијере документарца, познати београдски глумац поријеклом из Републике Српске Тихомир Станић говорио је дијелове текста из романа "На Дрини ћуприја" поводом 125 година од рођења јединог српског нобеловца Иве Андрића који је такође, боловао од туберкулозе.

Станић и Васићева су рекли да је вечерашњи програм њихов поклон Братунчанима који су у великом броју дошли и многи су стојећи пратили програм јер није било довољно мјеста за сједење.

Истакли су да је ово уједно и њихов допринос да се у овом мјесту обиљежи 125 година од Андрићевог рођења.

Извор: СРНА