latinica  ћирилица
12/11/2017 |  16:35 | Аутор: РТРС

Повећава се број страних плаћеника у неонацистичком батаљону "Азов"

Неонацистички батаљон "Азов" украјинских оружаних снага све је популарнији у Европи, посебно у Њемачкој и сада се више од 2.500 страних плаћеника бори у њиховом саставу на истоку Украјине, што је троструко више него 2014. године, пише њемачки дневник "Шпигл".
Украјина: Припадници пука "Азов" (фото: © Alexandr Maksimenko) -
Украјина: Припадници пука "Азов" (фото: © Alexandr Maksimenko)

Према писању листа, припадници батаљона "Азов" дијеле летке за регрутацију нових чланова на неонацистичким митинзима широм Европе.

"Све указује на то да је њихова рекламна кампања ефикасна јер се све више плаћеника придружује како би `спасили Европу од изумирања", пише магазин.

Леци су наводно подијељени међу посјетиоцима рок-фестивала у Темару у њемачкој покрајини Тирингији. На фотоградијама су неонацисти у униформама и ознакама "Азова".

Након пуча 2014. године милитанти из батаљона "Азов" су се организовали и ушли су у састав украјинске Националне гарде и боре се у самопрокламованим републикама Доњецк и Луганск.

Јединицу је основао лидер покрета "Украјински патриот" Андреј Биолецки, који је у националистичким круговима познат и по надимку "Бијели вођа".

Украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков покушао је да батаљон "Авазов" уврсти у програм обуке коју воде јединице америчке војске на западу Украјине, али је 2015. године Представнички дом САД једногласно усвојио нацрт закона којим се забрањује обука и наоружавање ове групације.

У тексту се наводи да је батаљон "отворено неонацистички" и фашистички" и америчким инструкторима се забрањује да их обучавају или наоружавају.

Извор: СРНА