latinica  ћирилица
12/11/2017 |  09:32 ⇒ 09:32 | Аутор: РТРС

Краљевство страха: Принчев кључ и шушкави цех

Оно што се дешава у Саудијској Арабији ових дана пуни насловне стране свјетских медија.
Краљ Саудијске Арабије Салман (photo: Twitter) -
Краљ Саудијске Арабије Салман (photo: Twitter)

Наређење принца престолонасљедника Мохамеда бин Салмана да ухапси принчеве и чланове краљевске породице шокирало је многе.

Сада се шушка да би ово чишћење могло да попуни државну касу са чак 800 милијарди долара у имовини која је одузета од ухапшених – јер су сви чланови саудијске елите.

Шпекулације иду толико далеко да изазивају забринутост да би ситуација могла да се отргне контроли.

Како пишу тамошњи медији, забрана путовања издата је за више владиних званичника, међу којима су и руководиоци Арамка.

Наравно, у круговима нафтне индустрије ово покреће питање око Арамковог лансирања ИПО, а осим тога, иде се даље и питају – шта ће бити с цијенама нафте, ако се настави тензија.

Међутим, неки аналитичари не вјерују да би принц дозволио да се угрози ИПО Арамка, посебно јер је међу првим заговорницима тог потеза, а осим тога, излазак на берзу би обезбиједио средства за његов програм реформи.

Уколико ИПО буде успјешан, као што би принц желио, могуће је да цијене нафте скоче, много него што су сада.

Тешко је предвидјети како ће се даље ова ситуација развијати, пишу медији. Неки, попут Дениса Гартмана, упозоравају да иако је непосредан утицај најновијих саудијских догађаја позитиван за цијене, на дужи рок биће негативан, јер је таква нестабилност неодржива.

Други, попут трговинских аналитичара Морган Стенлија, ревидирају своје прогнозе цијена нафте, подстакнути овим истим догађајима.

Постоје и гласине које који сугеришу да би Саудијска Арабија могла да направи обрнут потез на сљедећем састанку ОПЕК, посебно усљед напетости с Ираном.

У међувремену, луксузни хотел у коме су привремено смјештени ухапшени принчеви Риц Карлтон у Ријаду, у потпуности је резервисан до фебруара, а према информацијама које се могу наћи на страници хотела, сви гости су замољени да оду или откажу своје резервације.