latinica  ћирилица
11/11/2017 |  13:44 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Младићева одбрана очекује драматичне потезе и опструкције Хага

Одлука судског вијећа Хашког трибунала да одбаци захтјев за одлагање пресуде генералу Ратку Младићу представља велику опструкцију његовог права на лијечење, а одбрана од понедјељка, 13. новембра, очекује нове могуће драматичне потезе Хага, рекао је генералов син Дарко Младић.

Он је рекао да одлука судског вијећа о одбијању тог захтјева, нажалост, не изненађује, јер је то исти образац који се понавља све вријеме.

Дарко Младић је подсјетио да је одбрана поднијела захтјев за одлагање, не само судском вијећу, него и предсједнику суда и секретару.

Према његовим ријечима, за одбрану је у овом тренутку у фокусу здравље генерала Младића и борба да се доведу српски љекари да га прегледају.

Дарко Младић је истакао да је на дјелу велика опструкција око права генерала Младића на лијечење и покушај да се спријечи да га прегледају љекари независно од Трибунала и дају своје мишљење.

"Од понедељка очекујемо и нове могуће драматичне потезе са њихове стране, будући да су они, на неки начин, не само прекршили норме међународног права, него и своја правила не желе да поштују", рекао је Дарко Младић.

Он је образложио да је Хаг донио "чудну одлуку" у којој се истовремено проглашава да није надлежан, али и да одбија захтјев одбране, иако је овај првостепени предмет генерала Младића још увијек у надлежности Трибунала, а не Механизма /његовог насљедника/.

"Ми сада анализирамо ту њихову одлуку. Од понедељка ћемо имати одговоре на то. Очекујемо од њих још драматичних потеза у правцу кршења његовог права да има адекватно лечење", рекао је Младићев син.

Он је додао да не може више ништа да каже у овом тренутку, јер су одбрани најављене одређене одлуке које још није видјела.

"Нажалост, очекујемо даљу ескалацију у правцу спречавања љекара да га посјете и одузимања његовог права на лијечење", истакао је Дарко Младић.

Он је рекао да је одбрана јуче добила више од 500 страница новог материјала и докумената везаних за Младићево лијечење, што је још само један доказ колико у Хагу крше његово право да буде обавијештен о свом лијечењу.

"Након месеци и месеци у којима су нас уверавали још од пролећа ове године да смо добили све материјале, ми континуирано добијамо нове материјале. Сад су нам рекли да су коначно дали све што нисмо до сада добили", рекао је Дарко Младић.

Он је додао да је то обиман материјал који одбрана сада прегледа, али да се на први поглед може видјети да одбрана није све добила, јер недостају неке странице, а негдје су датуми и од 2011. године.

"Тако се наставља циркус који нам стално приређују да, с једне стране, говоре да нам дају све, а суштински не добијамо све. То је, нажалост, пракса тих људи тамо који се баве лечењем генерала Младића да једно говоре, а друго раде. Размотрићемо шта је све могуће да се уради, а ово је све буквално постало фарса која се одвија пред очима међународне јавности", истакао је он.

Судско вијеће Хашког трибунала одбацило је захтјеве одбране бившег команданта Главног штаба Војске Републике Српске генерала Ратка Младића у вези са његовом процесном способношћу и покретањем поступка против главног хашког љекара Пола Фалкеа, као и одлагања пресуде.

Адвокати генерала Ратка Младића затражили су прошле недјеље да изрицање пресуде, заказано за 22. новембар, буде одложено док српски љекари не утврде да ли је Младић ментално и физички способан да учествује у процесу.

Извор: Срна