latinica  ћирилица
11/11/2017 |  13:24 ⇒ 19:35 | Аутор: РТРС

Кошарац: Прислушкивања - дио специјалног рата Сарајева против институција Српске

Члан Предсједништва СНСД-а Сташа Кошарац истакао је да налози Тужилаштва и Суда БиХ по којима Обавјештајно-безбједносна агенција /ОБА/ БиХ предузима мјере прислушкивања против предсједника Републике Српске Милорада Додика представљају акте отвореног непријатељства према Републици Српској и њеним најважнијим институцијама.
Сташа Кошарац - Фото: РТРС
Сташа КошарацФото: РТРС

"Ми знамо да су ове мјере дио специјалног рата који се из Сарајева у посљедњих неколико година води против кључних институција Републике Српске. Осим предсједника Републике, који је очигледно примарна мета специјалног рата, нападнуте су и Влада, Радио-телевизија, а у новије вријеме и Народна скупштина Републике Српске", изјавио је Кошарац Срни.

Кошарац, који је и предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ, наглашава да су правосудне институције у Сарајеву један од важнијих инструмената специјалног рата против Републике Српске.

"Тужилаштво и Суд БиХ, од оснивања тих антидејтонских и антиуставних институција, контролишу странци и поједине бошњачке политичке структуре, од случаја до случаја. Истовремено, полицијско-обавјештајни апарат у заједничким институцијама, који се такође користи у специјалном рату против Републике Српске и њених институција, у рукама је СДА и Бакира Изетбеговића, као и њихових полтрона из СДС-а", рекао је Кошарац и додао да је "лако закључити из којих се центара политичке моћи руководи нападима на институције Републике Српске".

Кошарац подсјећа да представници институција Републике Српске и посланици СНСД-а у парламенту БиХ пуне три године упозоравају на чињеницу да се заједничке институције у Сарајеву користе за наношење политичке и економске штете Републици Српској.

"Наша упозорења и апели представницима СДС-а и странкама које чине Савез за промјене да престану да подржавају Бакирову политику и да успоставе сарадњу са институцијама Републике Српске - остали су без одговора. Напротив, поједини посланици и министри из СДС-а и ПДП-а директно учествују у вођењу специјалног рата против Републике Српске и њених кључних институција", нагласио је Кошарац.

Наводећи примјер таквог дјеловања посланика и министара из Савеза за промјене у заједничким институцијама БиХ, Кошарац каже да ОБА БиХ у овом тренутку може да ради шта хоће и да прислушкује било кога, са или без налога правосудних институција, јер се над том обавјештајном агенцијом не проводи законит парламентарни надзор.

"Смјену предсједавајућег Заједничке комисије за надзор над ОБА Николе Шпирића у парламенту БиХ иницирали су посланици СДС-а по налогу Бакира Изетбеговића. Шпирић је смијењен зато што је указивао на незаконит рад те агенције, а у овом тренутку Заједничком комисијом руководи представник владајуће коалиције, што је у супротности са Законом о ОБА БиХ. Зато Бакиров послушник на челу те агенције може да ради шта хоће и прислушкује кога хоће, што представља опасност и за Републику Српску и за сусједне земље и за све који су противници Бакирове политике", упозорио је Кошарац.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик потврдио је да га прислушкују безбједносне службе БиХ, те да је налог да се "стави на мјере" издат на основу захтјева тужилаштва у Сарајеву, због истраге коју су покренули, али да му није познато какве.

Додик је навео да је добио обавјештење од суда у Сарајеву да се против њега предузимају мјере прислушкивања, истакавши да је он најпрогоњенији човјек у БиХ.

Извор: Срна