latinica  ћирилица
11/11/2017 |  09:15 | Аутор: РТРС

Владика Фотије: Православна вјера и српски народ изложени нападима

Његово високопреосвештенство владика зворничко-тузлански Фотије упозорио је да су нападима изложени православна вјера, српски језик, породица, традиција, култура и све оно на чему почива српски народ.
Епископ Фотије - Фото: РТРС
Епископ ФотијеФото: РТРС

"Уместо старих и провјерених веза и пријатељстава по вјери и крви, нуде нам се нека нова непримјерена нашем духу и традицији...Шта ће од од нас остати ако останемо без своје вјере, без свог језика, писма, крсне славе, породице, традиције", пита владика Фотије.

Епископ зворничко-тузлански је истакао да свјетски моћници, руковођени идејом глобализма, покушавају да Србима отму Косово, "али неће успети, јер је Божија прва и последња".

"Косово можемо изгубити само онда, ако га не буде у нашим срцима", поручио је владика Фотије за "Искру", електронске новине Андрићграда.

Он је подсјетио на ријечи Његове светости патријарха српског Иринеја да је Косово "српски Јерусалим".

"Тамо је наша духовна колијевка, не мит и митологија. Колико се ми Срби будемо враћали себи, Богу и својој вјери, толико ћемо се враћати Косову и Метохији, Лазаревом завјету и косовским божурима. Не може један народ да живи без својих коријена. Сваки се човјек, као и један народ, у светом Јеванђељу упоређују са дрветом. Наши српски коријени су на Косову, а плодови су по читавом свијету, ма гдје наш народ живио", рекао је владика Фотије.

Владика Фотије нагласио је да је данас задатак Цркве и сваког нормалног човјека - патриоте да се супротстави унижењу људског бића и да сви заједно кажу: "Не живи човјек само о хљебу, него од сваке ријечи која излази из уста Божијих".

"Сви заједно смо, дакле, позвани да чувамо све оно позитивно што је човјек вијековима створио - дар језика, писменост, културу. Једино се на тај начин можемо супроставити Молоху глобализма, о чему су писали Орвел и други умни људи, они који сачуваше божански лик и божанску икону у себи. Такви људи су нада и утјеха нашег времена, јер су чувари вјере и људског достојанства", рекао је владика зворничко-тузлански.

Према његовим ријечима, живимо у ери глобализма, који као жрвањ меље све пред собом – и нације и вјере и културе.

"Ратови у Египту, Либији и Сирији нам то најбоље свједоче. Они неће на томе стати. Глобалисти свим средствима воде борбу против нација, покушавајући да бришу све разлике, зарад стварања новог комунизма, односно глобализма као гробнице свих народа, која ће бити проглашена бастионом мира, слободе и благостања", каже владика Фотије.

Говорећи о политици двоструких аршина, према којој је за све што се на овим просторима десило криви само једна страна, док се на другој ослобађају кривице они чија је кривња сасвим извјесна, владика Фотије рекао је да је овај свијет "долина плача, јада, муке и неправде".

"И тако ће, нажалост, бити све до другог доласка Христовог и Суда Божијег, када ће Бог избрисати сваку сузу са људског лица. То је једина утјеха, а не илузија, која даје истински смисао свему и зато не завидимо џелатима и злотворима, јер они никада неће видјети Лице Божије", истакао је епископ Фотије.

Он је рекао да су земаљски судови као све земаљско – промјењиви, непостојани и несавршени.

"Трагичари су они људи који траже и очекују коначну правду у овоме вијеку и у овоме животу. То ће бити само у вечности, а до тада нам ваља у мукама и невољама спасење тражити", поручује владика зворничко-тузлански Фотије.

Он је рекао да је Епархија зворничко-тузланска, која је највећа епархија Српске православне цркве у БиХ, велико градилиште.

"Оно што је добро започето, треба да наставимо, немањићки да градимо цркве и манастире и чувамо народну душу од зла и греха. Требају нам три живота да бисмо све довршили. То је једна димензија нашег подвига. Друга, можда тежа и узвишенија је како да и у наше вријеме такозваног постмодернизма посвједочимо живог Христа, да га оживимо и оприсутнимо у реалном животу", нагласио је владика Фотије.

Извор: Срна