latinica  ћирилица
11/11/2017 |  08:08 ⇒ 16:57 | Аутор: РТРС

Србија обиљежила Дан примирја у Првом свјетском рату

Полагањем вијенаца и одавањем почасти код спомен-костурнице бранилаца Београда на Новом гробљу, обиљежен је Дан примирја у Првом свјетском рату у знак сећања на дан и тренутак када је 1918. године на снагу ступило примирје у том рату.
Обиљежавање Дана примирја у Првом свјетском рату - Фото: ТАНЈУГ
Обиљежавање Дана примирја у Првом свјетском ратуФото: ТАНЈУГ

Централну државну церемонију предводио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Србије Зоран Ђорђевић, који је истакао да садашње и будуће генерације морају да његују успомену на претке и значај њиховог подвига.

Ђорђевић је рекао да се из пепела разарања у Великом рату, супротно очекивањима, није родио "Феникс златног доба" са почетка 20. вијека, већ су тек након незамисливих злочина и разарања у Другом свјетском рату европске државе одустале од реваншизма и почеле интензивно да раде на интегративном процесу.

Према његовим ријечима, данас француско-њемачка сарадња представља једну од најважнијих основа ЕУ, али да је, нажалост, регион Западног Балкана морао да прође кроз још једно крваво историјско раздобље да би се коначно нашао на путу евроинтеграција.

Он је оцијенио да се данас, 99 година након Дана примирја у Првом свјетском рату, може потврдити да не постоји рат који ће окончати све ратове, али да мир, разумијевање, сарадња и испружена рука пријатељства могу бити почетак нечег што можда неправедно до сада бивало ускраћено.

Ђорђевић је напоменуо да је српски народ у Првом свјетском рату изгубио 60 одсто мушке популације, али да је Србија, изнад својих могућности, вођена једино мишљу о ослобођењу отаџбине, дала немјерљив допринос побједи Антанте у том рату.

Након одавања почасти, вијенце и цвијеће на спомен-костурницу су положили представници града Београда, представници страних амбасада, те удружења која његују традиције слободарских ратова.

Поводом Дана примирја у Првом свјетском рату, 11. новембра, уз највише државне и војне почасти, изасланик предсједника Србије Никола Селаковић, у пратњи министра одбране Александра Вулина и команданта Гарде Војске Србије генерал-мајора Миломира Тодоровића, положио је ловоров вијенац на Споменик Незнаном јунаку на Авали.

И у другим главним градовима држава побједница у Првом свјетском рату, у исто вријеме, у 11.00 часова, одржане су комеморације у част годишњице великог историјског догађаја.

Извор: СРНА