latinica  ћирилица
10/11/2017 |  20:30 ⇒ 21:47 | Аутор: РТРС

Хрватска: Расправа о повјерењу Влади

У Хрватском сабору од јутрос траје расправа о повјерењу Влади. Дио опозиције, предвођен СДП-ом, тражи опозив хрватске владе због ситуације са Агрокором. Гласање о повјерењу влади Андреја Пленковића очекује се послије 22 сата, а процјене су да ће имати довољно гласова да кабинет опстане. Ово је трећи пут да се у Сабору расправља о повјерењу Пленковићевој влади.

Расправа у Хрватском сабору о захтјеву дијела опозиције предвођене најутицајнијим СДП-ом, започета јутрос, траје у посланичким клубовима, а гласање се очекује око 22 сата.

Опозиција је покренула иницијативу за опозив владе због ситуације са Агрокором која више мјесеци потреса Хрватску.

Иначе, бурну расправу у Сабору додатно је узбуркала изјава предсједнице Колинде Грабар Китаровић која је у два дана жестоко критиковала Пленковићеву владу, поручивши да је Хрватска практично у ванредном стању и да грађани не желе да животаре, већ да живе.

Очекује се да ће Сабор да изгласа повјерење влади коју, према подацима које је раније данас изнио портал 24 сата, не подржава 77 одсто хрватских грађана.

Ово је трећи пролазни тест Пленковићеве владе, а он је увјерен да ће влада остати и да ће и ово изгласавање повјерења бити неуспјешно као претходна два.

Током трочасовне расправе у Хрватском сабору након излагања лидера опозиционог СДП-а Давора Бернардића, чија странка је поднијела иницијативу за опозив владе због случаја "Агрокор", пале су тешке ријечи, а премијер Андреј Пленковић је рекао да је због тог концерна Хрватска била у кризи.

Осврнувши се на излагање Бернардића, Пленковић је поновио да влада у потпуности одбацује све приједлоге опозиције за њен опозив.

Бернардићу је замјерио то што је у свом излагању пречесто употребљавао ријеч "спин", те додао:" Па неки Енглези у цијелом животу не изговоре ту ријеч колико сте је ви пута данас рекли".

- Пред нама је била криза, привредни и финансијски цунами какав Хрватска није могла ни да замисли - рекао је Пленковић. 

Влада се, тврди, с тим проблемом суочила усвајањем Закона о ванредној управи у друштвима од системског значаја и тиме избјегла огромне трошкове за државни буџет.

Рекао је и да цијели тај процес Хрватску није коштао ни једну једину куну.

Пленковић је одбацио тврдње опозиције да је држава интервенисала и национализовала Агрокор.

- Поступили смо према начелу сразмјерности, у складу са Уставом, јер је овдје општа добробит најважнија и тиме смо се водили - рекао је ом.

Додао је да би алтернатива значила отварање стечајног поступка пред неколико судова у Хрватској и изазвала потпуни хаос у привреди, док би посљедице биле такве да Хрватска не би остварила најбољу туристичку сезону.

Извор: Танјуг