latinica  ћирилица
10/11/2017 |  18:38 ⇒ 20:28 | Аутор: РТРС

Дневни ред сједница бх. Парламента све оскуднији (ВИДЕО)

Много приче о реформским процесима, а дневни ред сједница бх. Парламента све оскуднији!
Сарајево - Парламент БиХ - Фото: РТРС
Сарајево - Парламент БиХФото: РТРС

То је показала и посљедња сједница Дома народа, за коју су чак и њени делегати оцијенили да је имала смијешан дневни ред.

Сједница од час и по. Десет тачака, од којих двије нису ни разматране, јер није било предлагача.

Од четири приједлога законских рјешења чак три су приједлози посланика, а само један од Савјета министара који се потеже мјесецима по бх. Парламенту.

Реформских закона ни у назнаци.

Далеко од озбиљног дневног реда једног дома парламента.

- Једном рјечју се може назвати смијешан. Ја не знам како бих га другачије дефинисао. Мислим да се овдје ради о дебаклу и парламентарне већине и Вијећа министара, не знам којим другим ријечима то назвати, каже Марио Караматић, делегат у Дому народа ПС БиХ.

Други баш и не би то назвали дебаклом, али да је ријеч о кризи, кажу, јасно је и врапцу на грани.

- Ми већ дуго нажалост немамо стабилну парламентарну већину и то је чињеница. То се одражава наравно и на наше сједнице,. Мислим да сједнице треба, ако мене питате, одржавати кад имамо довољно материјала за сједнице, довољно квалитетних материјала, нагласио је Бариша Чолак, замјеник предсједавајућег Дома народа ПС БиХ.

Дом народа редовно функционише, а дневни ред је у оквиру могућег, поручује предсједавајући.

- Али истовремено се могло видјети да постоји озбиљан дефицит приједлога који би се очекивали од стране предлагача, имајући у виду да се налазимо у процесу веома наглашене жеље да се пређе што више тог тзв. европског пута до 2018, истиче Огњен Тадић, предсједавајући Дома народа ПС БиХ.

Да је све мање материјала који долази од Савјета министара већ одавно се истиче у Представничком дому - 7 закона за 10 мјесеци.

Закони не долазе, већине и стабилне подршке Савјету министара нема, а сам прекид посљедње сједнице довољно говори о кризи која потреса бх. власт.

- Мислим да је ту ствар потпуно јасна. Денис Звиздић је маскота пропале власти на нивоу БиХ. Они могу међусобно да се хвале, међутим, апсолутно не постоји позитивна оцјена функционисања Савјета министара, примарно из њихових политичких потреба да постану Влада- што је неприхватљиво, каже Сташа Кошарац, предсједавајући Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ.

За 15. новембар заказан је наставак прекинуте, те нова сједница Представничког дома.

О колико приједлога законских рјешења ће посланици расправљати, остаје да се види.

Али сасвим је извјесно да од тога зависи да ли ће дневни ред и сљедеће сједнице Дома народа бити у замци да се назове смијешним.