latinica  ћирилица
10/11/2017 |  18:08 ⇒ 11/11/2017 | 09:03 | Аутор: РТРС

Додик: Сарајево би могло да закомпликује корекцију границе БиХ-Србија (ВИДЕО)

Српска и Србија имају идентичан став о рјешавању граничних спорова БиХ и Србије, истакнуто је на састанку званичних делагација Српске и Србије, у Београду.
Граница БиХ - Србија - Фото: РТРС
Граница БиХ - СрбијаФото: РТРС

Предсједник Милорад Додик рекао је да не би требало да буде проблема око корекције границе у дијелу општине Рудо, куда пролази пруга Београд-Бар, али не искључује могућност да из Сарајева све искомпликују.

Насљеђе Отоманског царства и картографска прецизност Аустроугарске исцртали су најкомпликованију границу на Балкану, између Рудог у Српској и Прибоја у Србији.

Званични Београд тражи помјерање границе како би 12 км жељезничке пруге Београд-Бар, која сада пролази кроз општину Рудо, било у Србији.

- Ми то не доживљавамо као суштинску државну границу већ као формалну линију коју би требало усагласити. Рецимо, Жељезничка станица у Штрпцима на прузи Београд-Бар. Тај дио треба некако да испегламо и да то не буде проблематично, каже Милорад Додик, предсједник Републике Срспке.

Ивица Дачић, министар спољних послова Србије, истиче да ја спорно 3% границе.

- Формирана је Комисија при Влади Србије са Вељком Одаловићем на челу, да пробамо да постигнемо договор са БиХ до краја године, додајеДачић.

Званични разговори између надлежних Комисија нису почели.

У општини Рудо кажу да Србија осим корекције границе код пруге тражи и енклаву Међурјечје, која је територија Републике Српске окружена Србијом те МЗ Мокронози и дио МЗ Миоча.

У том случају би Рудо остало без близу 1.500 становника, инфраструктуре и најквалитетније земље уз лијеву обалу Лима, зато од Србије траже компензацију, МЗ Сјеверин из општине Прибој.

- Грађани који су предмет овог захтјева ће се сто посто изјаснити да уђу у Србији а проблем је са онима грађанима што остају, они су кивни, наводи Рато Рајак, начелник општине Рудо.

Размјену територије по принципу квадратни километар за квадратни километар заговара и српски члан Предсједништва БиХ Младен Иванић, а на Комисији за границе је да каже шта БиХ тј. Република Српска тражи од Србије.

Тврди да је ријешен вишегодишњи спор око границе код ХЕ Зворник и Бајина Башта.

- Спорно је било код ХЕ Зворник и Бајина Башта. Оне припадају Србији. Ипак, договорено је да је граница средина ријеке Дрине а да се Србији да право да може да слободно приступи на нашу териротију. То је регулисано посебним споразум. Србија ће плаћатаи накнаду за потопљено земљиште, појаснио је Иванић.

Сазнајемо да су експерти Комисије за границе БиХ обишли терен у Рудо.

Ипак, нисмо добили одговор на питање да ли је БиХ спремна на размјену територије са Србијом како би коначно био постигнут договор о разграничењу.