latinica  ћирилица
10/11/2017 |  16:38 | Аутор: РТРС

Хрвати не желе конститутивност Срба у Херцеговачко - неретванском кантону

Сједница Скупштине Херцеговачко-неретванског кантона /ХНК/ данас је поново прекинута због противљења Клуба Хрвата да дневни ред буде допуњен амандманом на Устав ХНК који се односи на конститутивност Срба у овом кантону.
Мостар - скупштина Херцеговачко-неретванског кантона - Фото: СРНА
Мостар - скупштина Херцеговачко-неретванског кантонаФото: СРНА

Замјеник предсједника Скупштине Весна Сараџић /СДП/ затражила је да дневни ред буде допуњен овим амандманом, након чега је Клуб Хрвата затражио двочасовну паузу. Потом је предсједник Скупштине Шериф Шпаго /СДА/ дао получасовну паузу која је трајала више од два сата, а по њеном окончању обавијестио је посланике да је скупштински Колегијум донио одлуку да сједница буде прекинута.

Сараџићева је изјавила да од амандмана неће одустати.

"Видјећемо који је сљедећи корак. Користићемо сва демократска средства која су нам на располагању да исправимо ову цивилизацијску срамоту", навела је она.

Посланик СДП-а у Скупштини ХНК Анер Жуљевић рекао је да СДП неће одустати од овог питања, те да је Клуб Хрвата, тражењем паузе, показао шта мисли о овом питању.

"Нећемо одустати од овог питања, а видјећемо који је вид борбе. Сматрамо да је ово пресудно политичко питање у ХНК и велика политичка срамота што у 21. вијеку имамо ситуацију да један политички субјект опструише равноправност свих на сваком дијелу БиХ", каже Жуљевић.

Из Клуба Хрвата саопштено је да је на сцени предизборна кампања СДП-а и покушај блокаде рада Скупштине Херцеговачко - неретванског кантона.

Извор: СРНА