latinica  ћирилица
10/11/2017 |  10:16 ⇒ 14:09 | Аутор: РТРС

Потписани споразуми о сарадњи Београда, И. Сарајева и Сарајева

У Београду је данас потписан споразум између градова Београд, Источно Сарајево и Сарајево о сарадњи у реализацији пројекта Европског омладинског олимпијског фестивала 2019, који ће бити одржан у Источном Сарајеву и Сарајеву, а потписано је и низ споразума о сарадњи Београда и Сарајева.
Споразум о сарадњи Београда, И. Сарајева и Сарајева - Фото: СРНА
Споразум о сарадњи Београда, И. Сарајева и СарајеваФото: СРНА

Споразум о сарадњи у реализацији пројекта "ЕЈОФ 2019" у Скупштини града Београда потписали су градоначелници Београда Синиша Мали, Источног Сарајева Ненад Вуковић и Сарајева Абдулах Скака.

Меморандум о сарадњи Београда и Сарајева потписали су Мали и Скака, а представници институција ова два града потписали су и низ других споразума из области културе, туризма и науке, којима ће сарадња ова два града бити конкретизована.

Мали је послије потписивања изјавио да је презадовољан напретком односа у посљедњих десетак дана између Београда и Сарајева јер су за врло кратко вријеме потписани конкретни споразума у области културе, сарадње народних позоришта, филхармоније, туристичких организација, организацији ЕЈОФ-а и о сарадњи два града.

"Први пут видим конкретне планове сарадње за будућност и то умногоме доприноси регионалној сарадњи и стабилности. Када имате два главна града која деле исту визију, размењују искуства, раде за добробит својих грађана и земаља, онда се и цео регион мења", рекао је Мали за Срну.

Он је навео да регион мора да наступа заједно јер је тако конкурентнији, те додао да главни градови у региону могу да заједнички наступају на трећим тржиштима, да представљају своје земље и регион, потенцијале у туризму и култури.

"Србија је велика и БиХ је велика, али релативно смо мали у односу на друге земље. Заједно смо јачи. Време је да гледамо у будућност и да се бавимо неким стварима везаним за будуће генерација и децу", додао је он.

Мали је навео да Споразум Београда са Источним Сарајевом и Сарајевом о омладинској олимпијади говори како на прави начин могу заједно да се ријеше проблеми и истакао да је тај спортски догађај сјајна прилика да сви заједно сарађују и да као регион имају корист од тога.

"Све што је било у прошлости нека остане иза нас, ово су први кораци, први споразуми, који ће дефинисати сарадњу и главних градова и земаља у региону у наредним деценијама. Реализација споразума креће одмах", рекао је Мали, додајући да се разговара о организацији Дана Београда у Сарајеву и обрнуто.

Он је рекао да ће представници Туристичке организације Србије у Кини представљати и БиХ јер кинески туристи хоће да виде и Сарајево и Београд.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић изразио је велико задовољство што је имао прилику да потпише споразум о сарадњи када је ријеч о организација олимпијаде младих 2019. године у Источном Сарајеву и Сарајеву.

"То је за нас један од највећих догађаја у наредном периоду који нас враћа на сцену организације великих такмичења у зимским спортовима, али и прилика да се промовишу туристички потенцијали на подручју и Источног Сарајева и Сарајева и њихових олимпијских планина Јахорине, Бјелашнице, Дворишта, Игмана и градова", додао је Вуковић.

Он је рекао да су Србија и Београд у томе јако важни, те подсјетио да је током посјете предсједника Србије Александра Вучића Источном Сарајеву добијена подршка од Србије, као и од предсједника Олимпијског комитета Србије Божидара Маљковића организацији тог великог такмичења.

"Сада све то финализујемо подршком Београда градовима Источном Сарајеву и Сарајеву. Очекујемо и техничку помоћ јер Београд има ускуство у организацији љетње олимпијаде и биће веома корисна подршка Београда", додао је Вуковић.

Градоначелник Сарајева Абдулах Скака рекао је да вјерује да је ово почетак добре праксе коју ће градови у региону наставити у будућности с циљем удруживања региона у заједничко тржиште.

Градоначелник Источног Сарајева Ненад Вуковић данас ће у Београду присуствовати и конференцији "Београдски инвестициони дани" у Центру "Сава", гдје ће се представити градови Београд, Сарајево, Загреб, Тирана и Подгорица.

Извор: Срна