latinica  ћирилица
10/11/2017 |  08:32 | Аутор: РТРС

Ратови од 2001. САД коштали више од четири билиона долара

Прекоокеански ратови су САД до сада коштали преко 4,3 билиона долара а до краја 2018. године тај износ би могао да достигне и читавих 5,6 билиона долара.
САД - Фото: AFP
САДФото: AFP

То се наводи у извјештају "Трошкови рата“, преноси амерички "Хил".

"До краја септембра 2017. Америку су ратови у Ираку, Авганистану, Пакистану и Сирији, као и додатни трошкови за националну безбједност, министартво одбране и ветеране, коштали 4,3 билиона долара", наводи се у извјештају који преноси портал Хил.

У анализи, коју једном годишње објављује Институт Вотсон при Универзитету Браун, пише да од те суме 1,9 билиона долара потиче из Фонда за хитне ратне интервенције (ОЦО). Додатних 879 милијарди дошло је из министарства одбране а 783 милијарде из одсјека за националну безбједност и превенцију од тероризма. Из фондова ветерана обезбијеђено је 277 милијарди а 534 милијарде дошле су из кредита који је обезбиједио ОЦО.

Аутор анализе Нета Крафорт примјећује да су комбиноване војне интервенције од 2001. године "у значајном броју плаћане из позајмица, што је дио разлога због кога су САД прешле из буџетског суфицита у дефицит послије 2001. године".

Ти трошкови би до 2056. године могли да нарасту до осам билиона долара "уколико САД не промијене начин на који плаћају своје ратове", наводи Крафортова.

Члан сенатског тијела задуженог за наоружање Џек Рид је у уторак новинарима, такође, рекао да "морамо да признамо да у посљедњих 16 година позајмљујемо за војне операције".

"Ово је први пут у историји да смо за тако велике конфликте позајмљивали умјесто да смо тражили од грађана да учествују у националној одбрани, што нас је довело до тога да имамо тако велики фискални дефицит", рекао је Рид.

Крафордова је у анализи навела да ће трошкови прекоокеанских операција расти посебно након што је предсједник Трамп недавно одлучио да повећа америчке снаге у Авганистану.

САД тренутно у тој земљи имају 11.000 војника а још 3.000 већ је упућено у Авганистан.

"Америчком војном присуству не назире се крај", наводи се у извјештају који преноси амерички Хил.

Извор: РТС