latinica  ћирилица
09/11/2017 |  12:22 | Аутор: РТРС

Москва одбацила тврдње о поријеклу хемијског оружја

Руско Министарство спољних послова одбацило је неосноване тврдње о "сиријском поријеклу" сарина који је кориштен у хемијском нападу у Хан Шејхуну, у Сирији, изјавила је портпарол Министарства Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik)

Она је рекла да у изјавама америчког амбасадора у УН Ники Хејли не постоји ништа ново, већ само неосноване оптужбе против Дамаска, што је за Москву апсолутно неадекватно и не улива повјерење у Хејлијеву ни у смислу дипломатске етике, нити са тачке гледишта здравог разума.

Хејлијева је оптужила Русију за покушај ометања истраге о нападима хемијским оружјем у Сирији и подјелу у Савјету безбједности УН.

У најновијем извјештају Организације УН за забрану хемијског оружја наводи се да је предсједник Сирије Башар ел Асад одговоран за употребу сарина у Хан Шејхуну, у сиријској покрајини Идлиб, а да су милитанти "Исламске државе" одговорни за употребу гаса иперита у Ум Хошу, преноси "Спутњик".

Москва је одбацила документ, уз саопштење да извјештај више дјелује као аматерски документ, који је "већином базиран на претпоставкама и селективној употреби чињеница".

У нападу хемијским оружјем у Хан Шејхуну 4. априла погинуло је 80 особа, а 200 је повријеђено.

Извор: СРНА