latinica  ћирилица
09/11/2017 |  10:17 ⇒ 10/11/2017 | 07:55 | Аутор: РТРС

Договор РТРС-а и ТВ К3: Опрема уступљена у складу са привременим цјеновником (ВИДЕО/ФОТО)

Генерални директор Радио-телевизије Републике Српске Драшко Милиновић и замјеник директора Телевизије К3 Бранко Дакић, потписали су уговор којим ће ТВ К3, уз накнаду, бити прикључена на Мултиплекс А и тако постати прва комерцијална телевизија која ће почети дигитално емитовање. Након што је Савјет РАК-а прихватио жалбу РТРС-а на одлуку РАК-а да казни нашу медијску кућу због тога што је одбила да уступи своју опрему прњаворској телевизији без накнаде, и вратио поступак на поновно одлучивање, уговор је потписан у складу са привременим цјеновником који је одобрио Управни одбор РТРС-а.
Милиновић и Дакић - Фото: РТРС
Милиновић и ДакићФото: РТРС

Казна РАК-а, жалба РТРС-а , враћање поступка на почетак... Умјесто закључка- ново рјешење регулатора да РТРС, због сметњи које К3 трпи у дигиталном емитивању, уз накнаду прикључи ту телевизију на Мултиплекс А. И приључиће је на основу партнерског договора менаџмента јавног сервиса Српске и прњаворске телевизије, који је овјерен потписима на уговору.

- Оно што смо тврдили на почетку- да РТРС не може своју опрему да уступи било коме без накнаде- сада је потврђено захваљујући разумијевању људи из К3, али и настојањима и подршци институција Републике Српске да дођемо до уговора којим се дефинишу права и обавезе у дигиталном емитовању - рекао је Милиновић.

Потписивање уговора: Драшко Милиновић и Бранко Дакић

Након годину дана К3 ће, тако, изаћи из дигиталног мрака. Прва из Српске и једина приватна телевизија у БиХ улази у систем дигиталног емитовања.

- Било је проблема који су трајали годину дана, не нашом кривицом. Једноставно, били смо колатерална штета, али је сада то исправљено. Постигли смо сагласност са менаџментом РТРС-а и надамо се да ће се ова сарадња наставити - рекао је замјеник директора ове телевизије, Бранко Дакић.

Новим рјешењем РАК-а које је подразумијевало и нове услове, позабавио се Управни одбор РТРС-а, тражећи модел његовог спровођења. Резултат је потписани уговор, у складу са привременим цјеновником, који је тај одбор одобрио.

Члан Управног одбора РТРС-а Слободан Бошковић каже да сада и други комерцијални медији могу исто то да учине.

Менаџмент РТРС-а поручује да дигитализација јесте наш витални интерес, али да морамо штитити нашу имовину. И даље ћемо оспоравати одлуке РАК-а који није законодавац, а БиХ, подсјећа генерални директор, нема закон који дефинише дигитално емитовање.

- И даље остаје оспоравање свих одлука РАК-а које се тичу РТРС-а, у вези са надлежношћу за коју тврдимо да генерални директор те агенције нема законско упориште. Напросто, РАК нема законско упориште да доноси такве одлуке - истакао је Милиновић.

Јавни сервис неће бити кочничар процеса дигитализације, али морамо спријечити узурпацију опреме, по свим сегментима, категоричан је Милиновић. Најавио је могућност да РТРС буде иницијатор Закона о догиталној радио-дифузији БиХ, којом би први пут била озакоњена ова област.