latinica  ћирилица
06/11/2017 |  09:38 | Аутор: РТРС

Израелски физичари открили најјачу фузију

Израелски физичари открили су нову врсту фузије, много јачу од досад познатих, па су размишљали о томе да не објаве откриће у страху да би могло бити злоупотребљено за нову нуклеарну бомбу.
Нуклеарна фузија - Фото: илустрација
Нуклеарна фузијаФото: илустрација

Двојица научника Марек Карлинер и Џонатан Роснер открили су фузијску реакцију која се заснива на интеракцијама међу елементарним честицама створеним у акцелераторима - кварковима.

Она је толико моћна да су замало одустали од објављивања својих резултата.

Али, када су подробније истражили идеју, схватили су да, за сада, не постоји могућност практичне примјене нове реакције у сврху стварања енергије нити њене злоупотребе за стварање супер моћне нуклеарне бомбе.

У новом раду представљеном у угледном научном часопису "Природа" /Натуре/, они су показали да се фузијом кваркова може створити значајно већа енергија од оне која настаје фузијском реакцијом лаких елемената, попут водоника.

Али, будући да кваркови кључни за реакцију могу постојати у кратком времену које се мјери пикосекундама прије него што ће се претворити у лакше честице - немогуће их је сачувати за израду бомби или кориштење у електранама.

"Морам признати да сам, када сам први пут схватио да је таква реакција могућа, био преплашен", признаје Карлинер и објашњава да је, на срећу, ријеч о "процесу без могућности практичне примјене".

Извор: СРНА