latinica  ћирилица
06/11/2017 |  08:03 | Аутор: РТРС

Полетио привезан за балоне, завршио на 2.500 м висине (ВИДЕО)

Британац Том Морган летио је пуних 25 километара на подручју сјевероисточно од Јоханесбурга, привезан за стотину балона испуњених хелијумом. Овај 38-годишњи авантуриста том приликом достигао је висину од скоро 2.500 метара.
Британац Том Морган летио помоћу балона (Фото: SWNS:SOUTH WEST NEWS SERVICE) -
Британац Том Морган летио помоћу балона (Фото: SWNS:SOUTH WEST NEWS SERVICE)

Морган је првобитно желео да лети над Боцваном, али је због лоших временских услова био приморан да одустане од своје идеје и премјести се у Јужноафричку Републику.

Након што је пуна два дана пунио балоне хелијумом, Морган је полетио "истовремено ужаснут и усхићен", како је изјавио за Би-Би-Си.

Највећи проблем током летења био је "остати хладне главе" јер је лет временом почео да убрзава. Како су га балони подизали више у атмосферу, морао је постепено да почне да их "отпушта" како би се, након пуна два сата, спустио на тло.

"Било је мирно и тихо, а поглед је био фантастичан, али мислим да нећу постићи комерцијални успјех", рекао је новинарима након слијетања.

"Нисмо били сигурни да ћемо Тома опет видети живог јер нисмо баш били увјерени у то да ће успјети", рекао је његов пријатељ из спортског клуба.

Морган, који у Бристолу има компанију за организовање авантуристичких трка, открио је да би ускоро желио да организује трке балонима на хелијум у Африци. У сваком случају, мораће избјегава подручја с грмљем које има бодље.

Прије двије године сличан подвиг извео је млади Канађанин Данијел Борија, који је надлетио Калгари помоћу балона с хелијумом, на које је била привезана пластична столица. На крају лета привела га је полиција, а прошле године морао је да плати новчану казну у износу од 3.500 евра.