latinica  ћирилица
02/11/2017 |  14:48 | Аутор: РТРС

Обратите пажњу на ове промјене на ноктима!

Нокти обично одражавају укупно стање нашег здравља. Промјене на њима, попут губитка боје или стањивање могу да буду сигнал болести јетре, бубрега, плућа, али и да значе анемију и дијабетес, објашњавају научници с америчког Института за дерматологију.
Нокти и здравље (Фото: Thinkstock) -
Нокти и здравље (Фото: Thinkstock)

Они упозоравају како мање и краткотрајне промјене нису разлог за бригу, али да уколико стање потраје више мјесеци, и укључује отицање коже око нокта и крварење, најбоље што прије посјетите љекара.

Раслојавање нокта у неколико танких и испуцалих слојева стручно се назива "onychoschisis", а најчешћи узрок том стању је пречесто прање руку, прекомјерна употреба лакова као и њихових одстрањивача, недостатак витамина и минерала у прехрани и хормонални дисбаланс.

Трик који помаже у одређивању да ли је промјена у изгледу ноктију забрињавајућа или нормална скрива се у посматрању квалитета самог нокта, нарочито његове тврдоће и боје, савјетују дерматолози.

Бијели нокти указују на проблеме с јетром

Здрави нокти требало би да будуд ружичасти, што значи да су опскрбљени крвљу и кисеоником, а промјене на ноктима могу указивати на веће проблеме са здрављем и прехраном. Изразито бијели нокти могу указивати на анемију, болести јетре и проблеме са срцем.

Ломљиви нокти указују на проблеме са штитњачом

Нокти који брзо пуцају и лако су ломе откривају проблеме са штитном жлијездом. Ова жлијезда контролише метаболизам, раст и енергију што значи да се чак и најмање неправилности у раду виде на ноктима и коси.

Савијени нокти указују на проблеме с плућима

Округли нокти савијени према доље указују на проблеме с плућима, пробавом и јетре, али и на болести срца. Но, понекад је такав облик ноктију насљедан и нема везе с болестима.

Удубљени нокти посљедица су мањка гвожђа

Нокти би требало да буду благо испупчени, али ако су удубљени попут кашике, то може указивати на недостатак гвожђа. Ако је дио нокта удубљен, а дио испупчен, такав облик може бити посљедица проблема с плућима и бронхијама.

Бијеле пруге откривају проблеме с бубрезима

Бијеле пруге на ноктима указују на проблеме с бубрезима и јетром, а могу бити и посљедица недостатка протеина у исхрани. Вјерује се да их узрокују поремећај у дотоку крви и кисеоника који се јављају као посљедица наведених болести.

Бијеле мрље последица су мањка цинка

Осим бијелих пруга, на ноктима се могу појавити и бијеле мрље. Оне су најчешће посљедица недостатак цинка у организма, а могу бити посљедица гљивичне инфекције, повреде и алергијске реакције.

Жутило ноктију узрокује гљивична инфекција

Жути нокти најчешће су посљедица гљивичне инфекције и ако се не лијечи на вријеме може узроковати задебљање на ноктима. У ријетким случајевима могу бити знак проблема са штитњачом, болести плућа, дијабетеса и псоријазе.

Плави нокти указују на проблеме с плућима

Плавичасти нокти посљедица су лошег дотока кисеоника, што значи да указују на проблеме с дисајним путевима. Могу бити знак емфизема, али и проблема са срцем.

Бразде могу бити знак артритиса

Осим на боју ноктију треба припазити и на њихову површину. Ако се на ноктима појављују бразде, то може бити знак реуматидног артритиса и псоријазе. Тада се најчешће ради о вертикалним браздама, док су оне хоризонталне обично повезане са старењем те не представљају разлог за бригу.

Упозоравајући знакови промјене

- Појава тамне црте преко површине нокта

- Плави нокти

- Изобличена површина нокта

- Упорне водоравне бразде на нокту

- Постојане бијеле линије по површини

- Крварење из коже око нокта након најмање повреде.

Извор: Агенције