latinica  ћирилица
01/11/2017 |  15:44 | Аутор: РТРС

Пестициди у храни се повезују са слабијим успјехом ИВФ

Нова студија пронашла је везу између конзумирања воћа и поврћа прсканог пестицидима и слабијих могућности зачећа путем ин-витро оплодње (ИВФ).
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths) -
Лабораторија (Фото: Fotolia/Alexander Raths)

Извјештај објављен у "JAMA Internal Medicine" часопису говори о студији којом је обухваћено 325 жена које су користиле вантјелесну оплодњу како би затрудниле. Оне су биле дио студије EARTH (Еnvironment and Reproductive Health) која је мјерила факторе који утичу на репродуктивно здравље жена.

Испитанице су попуњавале детаљне упитнике о навикама у исхрани као и другим факторима који утичу на исход вантјелесне оплодње, попут старости, тежине и историје трудноће.

Старији истражитељ др Хорхе Чаваро, доцент нутриционизма и епидемиологије на Харварду је са колегама поредио одговоре испитаница са подацима о траговима пестицида на свјежем воћу и поврћу, како би израчунао просјечну изложеност жена тим хемикалијама.

Одређено воће и поврће, попут јагода, спанаћа и паприка, на себи су имале већи траг пестицида, док су друге врсте имале мањи.

Жене које су јеле више од двије порције прсканог воћа и поврћа, које је у групи оног на ком остаје највише трагова пестицида, имале су 18 одсто мање шансе да затрудне након ин-витро оплодње у односу на жене које су минимално биле изложене таквим намирницама.

"Био сам скептичан по питању тога да остаци пестицида на храни имају било какав утицај на здравље", каже Чаваро. "Зато, кад смо почели да се бавимо овим истраживањем, мислио сам да нећемо ништа наћи. Изненадио сам се кад сам видио резултате".

Иако резултати само повезују виши ниво остатака пестицида на намирницама са слабијим успјехом ИВФ, откриће не упућује на директан узрочно-посљедични однос између пестицида и репродуктивног здравља. Ипак, студија позива на опрез, будући да је ово први пут да се овакви резултати добију у истраживању на људима.

Студије на животињама показале су да глодари који су изложени пестицидима кроз храну, имају већи број побачаја и мањи број живорођених младунаца.

Извор: Б92, Health.com