latinica  ћирилица
30/10/2017 |  15:30 | Аутор: РТРС

Седам ораха дневно штити срце

Осим што су укусни, ораси имају два пута већи ниво антиоксиданата полифенола него било које друго коштуњаво воће. Наука тврди да само седам ораха дневно може значајно да смањи знакове старења, заштити од срчаних обољења и појединих врста рака.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

Убрзо након што је откривено да оптимална дневна доза овог воћа може да спријечи развој срчаних болести, ораси су проглашени "суперхраном". Ако говоримо о здравим намирницама за срце, они се налазе на самом врху листе најздравијих намирница које би требало да уносимо.

Плод ораха садржи висок ниво уља, високо-квалитетних протеина и угљених хидрата. Такође је богат калијумом, магнезијумом, фосфором, гвожђем и витаминима Б и Ц.

"Ораси су међу најздравијим намирницама, испред свих других врста хране. Наше истраживање је показало да би здрава исхрана требало да укључује већу потрошњу ораха", рекао је доктор Џо Винсон.

Најбољи начин да се ораси конзумирају јесте да се једу сирови, јер печење смањује њихову ефикасност, истичу научници. Велике количинеалфа-линоленске киселине у орасима играју важну улогу у одржавању здравља срца, смањују ризик од срчаног удара и нормализују крвни притисак.

Студија објављена у часопису "American Journal of Clinical Nutrition" наводи да конзумирање ораха смањује ЛДЛ холестерол, док редовно конзумирање може да смањи и шансе за развој дијабетеса типа 2.

Извор: Б92, Novosti.rs