latinica  ћирилица
29/10/2017 |  16:52 ⇒ 20:35 | Аутор: РТРС

Свјетски дан борбе против можданог удара, у Бањалуци превентивни преглед грађана (ВИДЕО)

Свјетски је дан борбе против можданог удара. У Републици Српској тренд је повећане учесталости овог обољења код особа средње животне доби, па су љекари Универзитетског клиничког центра на бањалучком Тргу Крајине грађанима бесплатно мјерили крвни притисак, шећер у крви и тестирали рад срца.
Борба против можданог удара - Фото: РТРС
Борба против можданог удараФото: РТРС

Да је превентивни преглед кључан у спречавању сваког обољења, грађани знају. Међутим, одлазак код доктора подразумијева се "само кад нешто заболи". Стевка Трубајић један је од стотину грађана који су се тестирали. Резултатима је, каже, задовољна.

"Супер, добро је. Шећер је добар, притисак исто – презадовољна сам. Откуцаји срца су исто добри", каже Стевка Трубајић.

 Прилику да тестира рад срца, измјери крвни притисак и шећер у крви искористио је и Арие Ливне. Током 97 година живота није увијек пазио на своје здравље, али зна да је сваки преглед важан.

"Имао сам срећу – то је једна од ствари која је потребна да би човјек доживио ту старост. Међутим, већ посљедњих неколико година много више обраћам пажњу", каже Арие Ливне.

 Сваке године у Републици Српској новообољелих је 4.500. Рано препознавање знакова можданог удара и хитно лијечење од суштинске је важности. А лијечење се у нашем Клиничком центру обавља најсавременијим методама, и свакодневно се ради на обучавању кадрова.

"У наредном неком периоду планирамо да покренемо и нови начин лијечења можданог удара – тромбектомија, гдје се иде са катетером до угрушка и он се вади напоље. Ово је хит у свијету и спашава 80% пацијената који су обољели", каже Синиша Миљковић,начелник Клинике за неурологију Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

"Цијела наука која постоји у свијету, већ је у Бањалуци. С тим што су неке на прагу и ради се на томе да се оспособе кадрови за то", каже Милорад Жикић, неуролог из Новог Сада

 Акција бесплатног тестирања проводи се већ седму годину заредом. Љекари кажу – све се може лијечити, али је још важније сваки проблем и спријечити.

"Ми сваке године проводимо бесплатне прегледе становника Републике Српске. То је пројекат под покровитељством предсједника Републике Српске и планирамо наставити и ове године даље", каже Владо Ђајић,в.д. генералног директора Универзитетског клиничког центра Републике Српске.

 Сваког другог секунда мождани удар погоди једну особу, а сваког шестог секнда некога усмрти. Након можданог удара приближно трећина болесника умире, трећина остану инвалиди, а тек трећина се успије опоравити уз конвенционалну терапију. Превентивним прегледом смањујете могућност да будете дио ове статистике.