latinica  ћирилица
29/10/2017 |  09:22 | Аутор: РТРС

Васиона не би требало да постоји?!

Научници ЦЕРН-а, најпознатијег института на свијету, објавили су да су још једном безуспјешно покушали да ријеше једну од највећих енигми савремене физике – зашто свемир у којем живимо постоји када су се према свему што знамо, материја и антиматерија у њему требале међусобно поништити на самом почетку.

У вријеме када је настала васиона, то јест при Великом праску требало би да је створена једнака количина материје и антиматерије. Међутим, с обзиром на њихове особине, требало би да су се оне међусобно поништиле, преноси британски Индипендент.

Будући да уништења није било, научници претпостављају да би између материје и антиматерије морала да постоји нека разлика због које је материја превладала над антиматеријом која је, како се чини, готово потпуно нестала из нашег свемира.

Физичари су до сада асиметрију покушали да пронађу у разлици у маси материје и антиматерије, у њиховом електричном набоју и на још неке начине, међутим нису били успјешни.

Прошле године, у експерименту ALPHA у ЦЕРН-у је први пут истраживан атом антиводоника уз помоћ светлости, међутим научници ни у њему нису пронашли разлике у односу на атоме водоника.

Ипак, успели су да уоче неку разлику у распаду појединих врста мезона, али то није довољно да би се објаснила толика разлика у доминацији материје над антиматеријом.

Послије свих тих истраживања, једно кључно својство елементарних честица остало је неистражено - намагнетисање.

Нова истраживања показала су да ни ту нема разлике остављајући до даљег нерјешеном мистерију васионе и њеног опстанка.

Своје закључке научници из ЦЕРН-а објавили су у часопису Nature наводећи да ће наставити да трагају за одговорима.

Извор: РТС, The Independent