latinica  ћирилица
26/10/2017 |  12:31 | Аутор: РТРС

Почела вакцинација против грипа

У Институту за јавно здравство Републике Српске у Бањалуци данас је почела вакцинација против грипа за категорије становништва, које се желе вакцинисати према личном избору /комерцијална вакцина/, а цијена вакцине је 18 КМ, речено је Срни у Институту.
Вакцинација - Фото: илустрација
ВакцинацијаФото: илустрација

Портпарол Института Милка Мрђа рекла је да је Институт ове године обезбиједио 1.600 доза комерцијалних вакцина, те да се сви заинтересовани могу вакцинисати сваким радним даном од 8.00 до 14.00 часова.

Она је истакла да би данас у амбулантама породичне медицине у Српској требало да почне и вакцинација становника, који су ослобођени плаћања.

"За становнике, који имају право на бесплатну вакцину Институт је обезбиједио 15.000 доза у сарадњи са Фондом здравственог осигурања и Министарством здравља и социјалне заштите", рекла је Мрђа.

Плаћања вакцинисања ослобођени су пацијенти на хемодијализи, дијабетичари који користе инсулинску терапију, они који су имали операције на срцу, обољели од реуматске грознице, цистичне фиброзе, мишићне дистрофије, мултипле склерозе, пацијенти који су завршили хемиотерапију, ХИВ позитивне особе и обољели од АИДС-а.

Плаћања су ослобођена и лица са посебним потребама у колективном смјештају, особе које болују од малигних болести након примљене терапије, као и здравствени радници на инфективним клиникама, одјељењима и јединицама интензивне медицине.

Мрђа је навела да се вакцинација препоручује хроничним болесницима, старијим особама, лицима која су у контакту са ризичним групама, здравственим радницима, запосленим у секторима и службама од јавног значаја.

Она је додала да је препорука вакцинисати се што прије, јер је након вакцинације потребно најмање двије седмице да се развије заштита против ове болести.

Извор: Срна