latinica  ћирилица
26/10/2017 |  08:55 | Аутор: РТРС

"Преваранти повезују ММР с аутизмом"

Родитељи излажу дјецу великом ризику уколико их не вакцинишу, рекао је стручњак за програм имунизације Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу Роб Батлер, наводећи да преваранти повезују ММР вакцину с аутизмом.
Вакцинација - Фото: РТРС
ВакцинацијаФото: РТРС

Батлер је на регионалном састанку о имунизацијама, који се одржава у Будви, казао да би родитељи прије доношења одлуке требало да добију поуздану информацију, засновану на поузданом извору.

Родитељи морају сами да донесу одлуку, али морају и да схвате да дјецу излажу великом ризику уколико их не вакцинишу. Дакле, одговорност је на њима, али и на здравственим радницима, јер они треба да мотивишу родитеље и да пруже релеванте и на доказима засноване информације, рекао је Батлер и додао да ће болест свакако наћи пут до популације која није заштићена вакцином.

Он се осврнуо и на ситуацију у региону и истакао да су на Косову била два смртна случаја због малих богиња, а случајеви обољевања забиљежени су и у појединим дијеловима Србије.

Осврћући се на тврдње антивакциналног лобија о повезаности ММР вакцине и аутизма, Батлер је рекао да је свако ко инсинуира да постоји таква веза преварант и прецизирао да је све почело од дискредитоване студије једног тврдоглавог научника из његове земље који се није бавио праксом 15 година.

Батлер је истакао да су СЗО и партнери у међувремену урадили хиљаде студија у Европи, Америци, Великој Британији, на Новом Зеланду, у Аустралији и Африци које су показале да не постоји узрочно посљедична веза између ММР вакцине и аутизма.

Нажалост, антивакцинални лоби не сноси одговорност за све случајеве богиња које су се десиле због њихових кампања и које су проузорковале епидемије и смртне случајеве, казао је Батлер, пренијела је Телевизија Црне Горе.

Замјеник регионалне директорке СЗО за Европу Нердет Емироглу истакла је важност састанка који представља јединствену могућност да се сагледа остварени напредак у области имунизације у Европи.

Говорићемо о изазовима са којима се суочава свака од земаља приликом имунизације. Знамо да вакцинацијом спасавамо животе и желимо да допремо до сваког појединца на локалном нивоу како бисмо остварили што већи обухват вакцинацијама, истакла је Недрет.

Недрет је казала да постоји група различитих разједињених појединаца који имају различите интересе, а родитељи прије доношења одлуке о вакцинацији морају да знају ко стоји иза таквих група.

Извор: Б92, Danas.rs