latinica  ћирилица
25/10/2017 |  09:34 ⇒ 09:35 | Аутор: РТРС

Три типа запослених који први добијају отказ

Иако запосленима није лако, ни послодавцима није много боље. Вријеме је ограничено, а у тешким пословним условима, тим би требало да чине способни професионалци.
Посао (Фото: Thinkstock) -
Посао (Фото: Thinkstock)

Без обзира на ресурсе, тим је снага, мозак и срце сваког посла, а они који ту траће вријеме шкоде пословању фирме.

Иако свако пословно окружење има оне којима продуктивност није увијек на нивоу, ова три типа запослених највише ремете пословање, пише сајт Инц.

"Drama queen"

Ако ваше пословно окружење нема краљицу драме, будите срећни. На жалост, овакав тип запослене, или запосленог, штети много више од пуког траћења продуктивности. Њихове приче "иза кулиса" углавном су негативне, а такав став може да буде заразан.

Ово долази до изражаја када "drama queen" скреће пажњу на руководство фирме, проузрокујући тако генералну ненаклоност за менаџмент које опет води ка већим проблемима у организацији. "Drama queen" која је у менаџменту може да буде деликатна ситуација. На неким пословима забрањено је оговарање, али је најчешће то тешко спровести.

"Жртва"

Једна од најтежих ствари код менаџмента запослених јесте знати како да се рукује онима који глуме жртву. Овакви људи избјегавају посљедице сопствених дјела, и најчешће криве друге за лоше исходе.

Увијек имају изговор, а њихове константне жалбе примјећују и колеге, што им наравно не прија.

Међу оваквим запосленима, често има оних који се понашају као да имају неко обољење. Глума или не – питање је сад. То даље води до тога да "жртва" хронично одсуствује са посла, а да су колеге огорчене јер морају да их покривају. Да би се избјегле лоше ствари, требало би да се обавезно води листа одсутности, гдје је за неколико дана заредом одсуства потребна докторска потврда.

"Контраш"

Бунтовник без разлога је онај који обично крши правила, од најједноставнијег до најкомплекснијег. Ако постоји правилник облачења на послу који забрањује мајице са слоганима, "контраш" ће обући баш такав комад гардеробе сваког петка.

Ако постоји процедура како нешто треба да се ради, они ће радити супротно сваки пут. Контраш не ради то увјек намјерно. Или бар не свјесно. Не слушају, мисле да знају боље. Али неки то раде јер желе да се разликују и да раде по своме. Често њихово одступање може да нашкоди пословању фирме.

Оно што прво треба предузети јесте да се види да ли се уопште може радити са таквом особом. Често су бунтовници независни мислиоци који желе да ураде нешто другачије за свијет, умјесто да само слијепо прате шта им други кажу. Постоје разни типови бунтовника, али најгори је онај који преузима улогу лидера. Овакав лидер може да отјера и неке од најбољих запослених.

Међутим, било да је "контраш" у позитивном или негативном смислу, то се одражава на морал других запослених, који могу да се запитају зашто неко мора да прати правила, а неко не.

Зато би правила компаније требало да буду иста за све, било да је то правило облачења или број сати проведених на послу.

Извор: Независне новине