latinica  ћирилица
24/10/2017 |  17:26 ⇒ 17:27 | Аутор: РТРС

Потез без преседана - приватних кола више нема

Сингапур, који спада у најскупља мјеста на свијету када је у питању куповина возила, забраниће приватне аутомобиле на својим путевима наредне најмање двије године.
Сингапур - Фото: Wikipedia
СингапурФото: Wikipedia

Број нових возила у Сингапуру биће смањен са прошлогодишњих 0,25 одсто на нулу у фебруару, саопштиле су власти тог града-државе, додајући да разматрају нову инвестицију у мрежу јавног превоза вредну више милијарди долара.

Та мјера, која представља наставак строге контроле власништва возила у Сингапуру, биће ревидирана 2020. године, пише агенција Франс прес.

Строга правила када је у питању посједовање возила у Сингапуру омогућила су том граду-држави са 5,6 милиона становника да избјегне превелике гужве у саобраћају са којима се суочавају други азијски градови.

Власти Сингапура увеле су посебне сертификате који важе 10 година, а које је неопходно купити уз аутомобил, чиме је, на примјер, цијена просјечног седана скоро учетворостручена у Сингапуру поредећи са цијеном у САД, и износи више од 110.000 сингапурских долара (80.000 америчких долара).

Упркос томе, више од 600.000 приватних аутомобила било је на улицама Сингапура крајем 2016. године.

Извор: Б92