latinica  ћирилица
24/10/2017 |  11:31 ⇒ 11:33 | Аутор: РТРС

Зашто је важно довести хормоне у равнотежу?

Када су хормони у равнотежи, осјећамо се витално и здраво, али када нису, патиће читаво тијело.
Здравље (Фото:muskimagazin.com) - Фото: илустрација
Здравље (Фото:muskimagazin.com)Фото: илустрација

Докторица Сања Тољан у својој књизи "Чудесна моћ хормона" пише зашто је важно довести хормоне у равнотежу.

"Када мушкарац једном оболи од болести као што је, на примјер, карцином простате, он добија тзв. антиандрогену терапију, што значи да не само да му се не надокнађују хормони, него се оно мало хормона што му је остало у тијелу још и блокира лијековима. А то доводи до тога да тада, када треба бити најјачи да се ослободи тумора, тијело остаје на нули с хормонима", пише Топљан.

Она додаје да лишити мушкарца тестостерона значи "издувати га као балон" и "набацити" му још коју болест на врат.

"Баш у тренутку када му треба снаге за борбу, наука ће му одузети оружје. Оно што вриједи за жене на антихормоналној терапији, вриједи и за мушкарце – морају знати да довођењем у равнотежу кортизола, хормона штитне жлијезде, мелатонина, хормона раста, естрадиола и прогестерона, могу блокаду тестостерона пуно боље пребродити. То значи да морају да пазе на исхрану, имају редован ритам спавања, да се одмарају и узимају додатке исхрани."

У свијету постоје болнице које се баве холистичким лијечењем и које пацијенте подучавају како поново да дођу до здравља и како да га одржавају. Она додаје и да су нивои хормона тестостерона у крви мушкараца данашњице знатно нижи него код мушкараца који су живјели прије сто година, показале су то неке историјске студије.

"То не би требало да се заборави јер доказује да због данашњег стила живота, губимо своје природне предиспозиције. Срећом, а захваљујући напретку медицине и науке, и тај 'еволуциони' недостатак, може да се релативно лако надокнади."

Како се надокнађује тестостерон

"Са надокнадом тестостерона, требало би започети кад се симптоми ниског нивоа тестостерона подударају с ниским нивоима слободног тестостерона у крви. Свакако је најбоље, као и код жена, полне хормоне надокнадити трансдермално, тј. хормонском кремом, али и интрамускуларним депо-препаратима, дакле ињекцијама, којима многи моји пацијенти дају предност. Чини се да је, за разлику од жена које воле да његују кожу, мушкарцима ритуал наношења хормонске креме напоран, па радије бирају једноставнији приступ. Инјекције се морају примати у временским размацима."

Треба имати у виду и да свака хормонска терапија има своје индикације и контраиндикације, како код жена, тако и код мушкараца.

Фитотерапија као баланс

Продукцију хормона могуће је уравнотежити биљкама. Медицинска наука зна и доказала је да биљке имају утицај на еректилну дисфункцију и одржавање здравља простате, два велика проблема мушког здравља.

Извор: Б92