latinica  ћирилица
21/10/2017 |  21:21 ⇒ 22/10/2017 | 10:20 | Аутор: РТРС

Пуџдемон: Не прихватамо "илегалне" мјере Мадрида

Народ Каталоније не може да прихвати "илегалне" мјере које су предузеле шпанске власти како би владале регионом директно из Мадрида, рекао је данас каталонски лидер Карлес Пуџдемон.

Пуџдемон је нагласио да је одлука премијера Маријано Рахој да распусти регионалне власти и распише нове изборе "најтежи напад на институције и народ Каталоније од војне диктатуре Франсиска Франка".

"Позивам парламент да одржи пленарну сједницу током које ћемо ми, представници грађанског суверенитета, моћи да донесемо одлуку о покушају укидање наше Владе и демократије и да дјелујемо", истакао је Пуџдемон.

Шпански премијер изјавио је данас да ће у Каталонији ограничити овлаштења парламента, распустити Владу и расписати изборе у року од шест мјесеци.

Рахој је истакао да је његова Влада донијела ову одлуку без преседана ради повратка закона и како би се осигурало да су регионалне институције неутралне те да се гарантује рад јавних служби и економска активност.

Ове мјере мора да одобри Горњи дом шпанског парламента гдје је гласање заказано за 27. октобар.

Каталонски парламент: Ово је државни удар!

Каталонски парламент је саопштио да су мјере које је увела шпанска власт против регионалне владе државни удар.

Предсједница каталонског парламента Карме Форкадељ изјавила је вечерас да мере које донела шпанска влада о распуштању каталонске владе и расписивању избора представљају "државни удар" и "напад на демократију".

Како преноси Ројтерс, она је у телевизијском обраћању рекла да је посвећена одбрани суверенитета каталонског парламента.

Према њеним ријечима, Рахој је објавио "де факто државни удар са циљем уклањања демократски изабраног парламента", преноси АП.

Форкадељова је оценила и да одлука шпанске владе представља "ауторитарни удар у једној чланици Европске уније".

"Премијер (Шпаније Маријано) Рахој жели да парламент Каталоније престане да буде демократски парламент, а ми то нећемо дозволити. Зато желимо да грађанима ове земље упутимо поруку одлучности и наде. Ми се данас обавезујемо, након најозбиљнијег напада на каталонске институције од њихове обнове, да ћемо бранити суверенитет парламента Каталоније", поручила је предсједница каталонског парламента.

Извор: СРНА/Спутњик