latinica  ћирилица
21/10/2017 |  15:11 ⇒ 15:26 | Аутор: РТРС

Јахура: Вратити земљиште у Пребиловцима становницима села

Предсједник Српског националног друштва /СНД/ "Пребиловци" из Београда Миленко Јахура затражио је данас од начелника општине Чапљина Смиљана Видића да јавности објасни како је земљу која је у власништву 232 српске породице из Пребвиловаца издао трећим лицима на 99 година, те стави ван снаге те уговоре и земљу врати селу и његовим становницима.
Пребиловци - Фото: СРНА
ПребиловциФото: СРНА

"Позивам вас да јавности и нама предочите праву садржину уговора општине са Иваном Јурковићем из Вишића", наводи Јахура у отвореном писму начелнику општине Чапљина Смиљану Видићу.

Јахура истиче да општина пребиловачко земљиште није изнајмили само једном `домицилном Пребиловчанину`, како је начелник раније наводио, већ и Ивану Јурковићу из Вишића.

"Он је добио много већу површину најквалитетнијег пашњака. У међувремену га је багером преорао, уситнио фрезирањем, припремио за садњу и направио пут до њега", каже Јахура.

Он указује да је Јурковић сумњивим приватним послом дошао до другог земљишта у Пребиловцима, које је Српска православна црква 1991. откупила и исплатила власнику ради проширења пута, и на њему урадио бушотину за воду.

"Јурковић очекује струју и тврди да има обећање општине да гради објекте и подиже трајне засаде са закупом на 99 година, што је практично трајан посјед, односно ново насељавање /колонизација/ Пребиловаца. Његове тврдње схватам озбиљно, јер су се до сада све обистиниле, а ваше се нису показале тачним", наводи Јахура у отвореном писму Видићу.

Он је навео да се Видићу обраћа због "нетачних тврдњи датих медијима прије 20 мјесеци, у вези са његовим реаговањем на изнајмљивање земљишта у Пребиловцима физичким лицима.

"Не пишем вам се због тих неистина већ због, њима проузрокованих, штетних посљедица у вези са тим проблемом у Пребиловцима. Обраћам вам се као предсједник Српског националног друштва `Пребиловци` из Београда које окупља избјегле и расељене Србе са подручја Чапљине и Стоца и као домицилни становник Пребиловаца и општине Чапљина, гдје сам уписан у бирачки списак и гдје остварујем бирачко право", нагласио је Јахура.

Он каже да су му у Пребиловцима непокретности насслијеђене од предака, драги гробови који су порушени и прах предачких костију уништених 1992. године, у хрватској операцији "Чагаљ".

"Пребиловчани су били и остали фактички посједници-држаоци поменуте парцеле. То је њихово правно власништво и посјед! Издавање дијела парцеле у закуп трећим лицима је незаконити и ништави акт власти и чин дискриминације правих власника и посједника", тврди Јахура.

Он подсјећа да су све повратничне породице у Пребиловцима пољопривредни прозвођачи и великим дијелом сточари чија стада слободно пасу на вјековним пашњацима села.

"Ви сте то земљиште сада одузели повратницима и српској мањини која је у становништву општине од 1941. спала са 38 на око 14 одсто у 1991. години, а сада на два одсто. Дали сте га особи из другог села у најам нашу имовину, угрозили сточарску прозводњу села и приходе од ње", истакао је Јахура.

Он додаје да је био ред и Видићева примарна обавеза да прије изнајмљивања земљишта упозна са планом село, власнике и мјештане који од тога земљишта живе, а не да га изнајми без њиховог знања.

"Да ли је то добра атмосфера за живот или суживот, на који се позивате? Мислим да је далеко од тога и да ово морамо схватити као угрожавање гарантованих људских права и као својеврстан притисак на српску мањину којој су Пребиловци до сада били једино село у општини", закључио је Јахура.

Он истиче да је додјела земљишта Јурковићу и девастирање простора који је за Србе и меморијални, противна интересима села Пребиловаца да се потпуно обнове и развијају са ослонцем на туризам, угоститељство, прозводњу здраве хране, очување природне средине и културно- историјских и меморијалних вриједности насеља.

Видић: У најам издата искључиво општинска земља

Начелник општине Чапљина Смиљан Видић рекао је данас Срни да наводи из писма предсједника Српског националног друштва "Пребиловци" Миленка Јахуре нису тачни и да је општина Чапљина у најам или у концесију дала око 500 хектара земљишта на подручју општине за садњу смиља и маслина, те да је издата искључиво општинска земља.

"Неколико хектара земље издали смо и на подручју села Пребиловци. То је брдо гдје треба уложити огроман новац. Према нашим папирима, то је општинска земља. Ми немамо никаву намјеру угрозити било кога или дати нечију земљу. Одговорно тврдим да наш катастар не би дао зелено свјетло да се та парцела изда да она није општинско власништво", истакао је Видић.

На констатацију да је у прилогу Јахуриног писма послат и земљишно-књижни извадак на коме се наводе имена и презимена власника наведене парцеле, Видић каже да он "не зна чија је то земља некад била, нити је то истраживао, већ се водио постојећим стањем".

Видић је истакао и да је по закону о најму, односно Закону о концесијама, парцелу могуће дати на кориштење највише 20, односно 25 година, а не никако 99, те да не зна на колико је година издато земљиште у Пребиловцима, али да није више од 25.

Извор: СРНА